söndag 23 mars 2014

Här var det Härvarehelg….

Jag har skrivit om min Amerikanska härvmaskin "Härvor" förut och hon är toppen. I helgen har jag kört ett maraton med henne och lyckats härva över 30 kilo garn. Så nu är jag både nöjd och ganska trött. Har tidigare haft några små teknikproblem som vi (läs min man) hittade enkla lösningar på under helgen och då gick allt så mycket bättre.
Ett av dem var garnspänningen, den skall vara lagom när den går in i maskinen, inte för hård så det går trögt och inte lös så det blir bågar och trassel i garnet.
 Den enkla och genigala lösningen blev att vi ställde konerna bakom pinnsoffan, lät garnet gå över kanten och vidare genom ett hänglås på en ullfilt en perfekt broms.
 Det är inte så jobbigt som det låter att härva, man programmerar det antal varv som maskinen skall snurra och så stannar den lydigt när den uppnått antalet. Lite problem blir det däremot om man startar utan att programmera och sen går ner i färgeriet och laddar ett par färgningar. Då blir det verkligt tjocka härvor!
Nu ligger det sköna högar med "Tjock filisilk" (260m/100gr) som kan bli koftor eller sjal och "Lifestyle" ett merinogarn med spung som kan bli en cirkussjal och nu skall ner i färgeriet. Garnet hänger sen med till Grötö och SIV stickfest i väst nästa helg.
Och om du har lust är du välkommen hit på "11kaffe med öppen koffert" nu på tisdag den 25/3 mellan 11.00 och 18.00. 
Kaffet är framdukat mellan 11 och 13.
med hej fr. Tant Kofta

3 kommentarer:

Anonym sa...

Duktiga Du! Jag avundas dej som är såå kreativ och inte drar dej för att hitta på lösningar :) Skulle allt bra gärna vilja gå på kurs hos dej för att lära mej processen. Lycka till i allt du företar dig!
Kram från Norr

Maud Freij sa...

Oj mycket jobb men det är nog mödan värt:)

Anonym sa...

Borde du inte döpa din amerikanska väninna till något smaskigt dubbelnamn MaryLo eller nåt? Anette Sagnell