lördag 22 december 2012

Bara valka lite...

Här är två par vantar som strax skall slås in i paket och bli julklappar. "Vi önskar oss varma vantar, såna som det inte blåser rätt igenom" var det någon i min närhet som sa.
 Då kan det passa bra att valka lite så det blir tätt och fint. De här är stickade i lönspunnet garn av värmländska skogsfår.
Genom mitt deltagande i Tålamodspåsens adventsstickning har jag lärt mig att virka hjärtan. På de ljusbruna sitter de på ovansidan och syns hela tiden. På de mörka på insidan så den som bär vantarna kan se dem utan att skylta med det för andra.
Så här gör jag när jag valkar vantar lite för att få dem godare att bära.
 Om du har en tvättbräda är det en fin hjälp, annars går det bra med en tvättho eller direkt på diskbänken. Blöt din vante i handvarmt vatten och ringla över lite såpa eller hårschampo.
 Ta sen vanten och gosa ihop den i handen ungefär som man kramar en snöboll. Det skall vara så mycket vatten i vanten så såpan löddrar. Kläm en stund, då väcks ullfibrerna och börjar vandra i varandra.
 Släta sen ut vanten och rulla den i sidled. Tryck med handflatan ungefär som när du bakar. Rulla ut och rulla åt andra hållet.
 Rulla även vanten i längdriktiningen fram och tillbaka både på insidan och utsidan.
 När du har hållit på ett tag kan du prova vanten och jobba lite med den direkt på handen.
 Den vänstra vanten är lättvalkad och den högra obearbetad. Ingen större skillnad i storlek men maskorna ligger tätare.

För att göra vanten ännu bättre kan du borsta den lite med ex. en nagelborste. Glöm inte att vända vanten och borsta lite på insidan så den blir mjuk där också. Fördelen att valka så här jämfört med maskinvalkning är att man slutar när det är lagom. Maskinvalkning blir ofta hårt valkat, det går inte att ångra sig. En del av stickningens känsla kan gå förlorad, det blir ett tyg när inte maskorna syns tycker jag.
Med hej fr. Tant Kofta

9 kommentarer:

fale artut sa...

Finfin beskrivning på finfina vantar! Stor kram och God Jul!

Monstermønster sa...

Flott beskrivelse! Må innrømme at jeg alltid lar maskinen ta jobben, og ikke er så glad i toving, siden jeg ikke helt stoler på maskinen... det blir håndtoving neste gang, ser jeg!

Maritas Maskor sa...

Tack för en jättebra instruktion på hur man valkar!
Jag testade ju faktiskt nyss att valka i maskin och det blev otroligt nog väldigt bra den här gången och inte så där jättekompakt ändå, precis som du skriver att det kan bli.
Det är ju ett jättebra alternativ!
Jag önskar dig och familjen en GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!!
Och ta gärna lite nya bilder på otroligt gulliga lille Sven!

MJsson sa...

Ooh va läckra... virkade hjärtan va ju jättefint på!
God jul på dej <3

Unknown sa...

Mysiga. Vill önska dig en mysig God Jul med dina nära o kära kramar Beijan

frisky frog sa...

Vilka fina vantar!
En riktigt skön helg önskar jag dig och de dina.

Ingrid Forsberg sa...

Åh va bra med en beskrivning på hur man valkar! Men jag undrar - behöver man inte skölja ur såpan?

Astrid K sa...

Hej, har just valkat två par vantar i maskin. Men jag får nu inte ens in handen i de två vantar jag inte hann ta hand om direkt de kom ut ur maskin. Det tog nämligen oändligt mycket mer tid än jag trott. De jag inte hann ta hand on la jag i en bunke med kallt vatten. Nu lyckas jag inte få till dem. Går de att rädda?
Hälsningar Astrid

Phu sa...

Jättebra beskrivning! Har aldrig valkar förut, men nu gjorde jag det på ett par lovikkavantar. Blev jättebra! Tack!