Jag njuter varje gång jag färgar och gläds åt de nyanser jag hittar fram till. Att färga är ett äventyr, jag jobbar vidare för att lära mig mer och hitta nya nivåer. Att färga är ingen kvick fix, varken för mig eller för de garner jag färgsätter. Delar upp teknik avsnittet på två, först lite förberedelser.
Teknik förberedelser:Ull, silke, mohair, alpacka, yak och angora kommer alla från djurriket och kallas därför animaliska fibrer. Hantverksmässigt färgar man dem oftast med sk. syrafärger som finns att köpa genom flera olika firmor (men jag tror att de är tillverkade av samma stora färgbolag och sen märkta med olika firmamärken). Syrafärgerna köps som ett färgpulver, blandas i ett färgbad som får rätt surhetsgrad med hjälp av ättika eller citronsyra där garnet sen läggs ner och behandlas i minst 30 minuter i 90 grader för att fästa och få en bra färgäkthet. (Det finns även kallfärgande ullfärger Jeaba som jag inte testat.) Vet att många provar att färga med allt möjliga pigment; saftpulver och karamellfärg, men jag tycker att det är klokast att använda färger som är avsedda för ändamålet så att färgen blir så beständig som möjligt. Som en jämförelse visst hade det varit otänkbart att måla bilen med väggfärg eller naglarna med hobbylack. Lägger du ner tid och jobb så gör det på riktigt så du får en beständig glädje.
Den syrafärg jag använder kommer från Zenit konsthantverksmaterial, den är jag mycket nöjd med, har använt den i många år. På deras hemsida finns en detaljerad beskrivning i hur man går tillväga, av mig får du några tips som jag kommit fram till under åren.
1. Alla mina nyanser kommer till genom att jag blandar färgerna med varandra, lite som när man målar med vattenfärg. Vill jag ha grön tar jag gult och blått, orange får jag med gult och rött. I flera av mina nyanser har jag upp till fem olika färgpigment. Det finns i ett 20 tal nyanser att köpa på Zenit och jag använder de flesta.
Om du bara vill prova att färga lite och prova lite färgblandningar rekommenderar jag dig att köpa. Brilliantgul, Brilliantröd 2B, Blå och Grå. Då kan du blanda till många fina nyanser och dämpa dem lite med grått om du vill ha dem lite mer naturliga. Syntetiska färger är mycket starka och lysande.
2. För att kunna dosera färgen på ett enkelt vis löser du upp den hett vatten ex. 5 gram färg löses i 500ml vatten= 5dl. När blandningen svalnat kan den förvaras oåtkomligt för barn i petflaskor, den håller sig hur länge som helst. Sen kan du lätt som en plätt få 0,1 gram färg genom att ta 10 ml lösning.
3. Färgkärl. Jag använder kastrull på spisen, färgmaskin för stora bad som skall färgas jämnt och glasformar med lock eller "bambableck" i kort vatten i vanlig ugn för mer melerat garn. Jag färgar aldrig i micron, ull är ett levande och känsligt material och jag tror inte att ullen mår bra av de hastiga temperatur skillnaderna.
4. Andra bra hjälpmedel är handskar, hinkar eller tubtrugs som jag tycker mycket om. Mätglas och gamla plastillbrngare att blanda och mäta i. Durkslag och tvättpåsar, jag häller upp färdig färgade garnet i ett durkslag för att svalna i lugn och ro.
Och när garnet se är färgat och tvättat packar jag centrifugen full med garn i tvättpåsar och centrifugerar så att garnet sen torkar snabbt.5. "Hårddiken" mitt färgarminne = mina färgböcker som är guld värda för mig! Fläckiga, vattenbuckliga och mitt allt. Varje gång jag färgar sparar jag en liten trådände intill receptet och häftar in. Med den som hjälp så kan jag skapa fler och fler nyanser. Så ett tips till dig, skriv ner hur du gör och spara en snutt så blir det roligare och mer intressant.
Med hej fr. Tant Kofta
Ps. Nästa del handlar om hur du gör när du färgar. Ds.
11 kommentarer:
Tack för de här inläggen, grymt bra. Nu blir jag sugen på att färga igen, det var länge sen sist.
Även jag blir jättesugen på att färga.
Tack, det kanske inte är så svårt. Kanske man vågar pröva.
Ett stort tack för tipset med en stamfärg och sen tar lite till varje färgning. Det var lite nytt trots att jag färgat i många år. Kul att du även har en omsättning på alla vackra garner. //MalinSj
Tack för din beskrivning och tack för tipset om att centrifugera garnet i tvättpåsar. Mycket bra!
Vilket bra inlägg!
Tack för del 1! Jag har varit sugen på att färga ett tag,och nu blir det ju lättare när jag förstår hur :) Jag ser fram emot del 2!
Hej! Så himla roligt med dina inlägg om att färga garn, jag blir väldigt sugen på att prova (om än i kanske lite mindre skala - min kompis färgade i micron med karamellfärg och det blev riktigt fint, haha).
Jag undrade bara, är hej@tantkofta.se fortfarande den mailadress som gäller om man vill få kontakt med dig? Jag mailade för ett tag sedan eftersom jag är intresserad av att köpa en materialsats du bloggade om förut,och undrar bara om jag skrivit till rätt adress :)
Mvh Emma
Tack! Jag har nu beställt färger efter att ha hittat till din blogg om tips!
:)
Hej!
Vet du om det går att färga garn som redan är färgat en gång?
Jag har köpt garnet alma från garngrossisten. De första nystanen jag köpte var mörk gråa, sedan köpte jag ytterligare några nystan till i samma färg, men det måste varit olika färgbad för de andra nystanen var mörk bruna istället, så nu funderar jag på om det skulle gå att färga de mörk bruna nystanen gråa istället.
Tror du att det skulle gå bra att göra de?
Tacksam för svar / Matilda :)
Jag har ladrig färgat men vill börja, så jag väntar på det 2 till denna "serie". Vart finns den eller har jag ejhittat den?
Skicka en kommentar