Jag är förtjust i att sy ihop med maskstygn (eller kitchener stitch som det heter på engelska) och då behöver man komma åt maskorna även i starten. Då är det bra att lägga upp med stödtråd; lägg upp med vanlig skoluppläggning/korsuppläggning och ha en slät bomulls eller lintråd på tummen och det garn som sen skall stickas på pekfingret.
På den felvända bilden har ja startat en sjögrön Karusell och använt ett rött bomullsgarn som stödtråd. Först en löpmaska med båda trådarna tillsammans (och som sen tas bort) så det hänger ihop. Det gröna garnet på pekfingret och det röda på tummen och lägg upp.
Karusellen och Klippkort startar med en liten ruta, som är en del av ytterkanten och syns till vänster på bilden. När den är stickad lägger lägger man upp ytterligare maskor och startar upp resten av sjalen uppe vid nacken.
När sen sjalen är färdigstickad sys den lilla rutan ihop med den andra uppläggningen med hjälp av osynliga maskstygn.
Till din hjälp behöver du då två stickor, gärna korta och en trubbig ryanål.
Börja med att peta bort den röda bomullstråden så att maskorna friläggs, fem på varje sida. Vänta lite med de att ta bort den röda tråden på de två maskorna i mitten.Sy sedan med maskstygn som är helt osynlig, peta fram de två maskorna på tvären och sy fast dem också
Och nacklinjen är färdig.
Under julen skall jag försöka mig på en riktigt bra bildserie om maskstygn som många tycker är svårt men när man lärt sig är så användbart.
Med hej fr. Tant Kofta
ps. Googla kitchener stitch på youtube så hitta du filmer. ds
5 kommentarer:
Lotta,
du är en pärla!
/ullulla
Jag älskar också garter stitch eller maskstygn som vi sa på den "gamla goda" tiden. =)
God Jul
Ja, det blir ju riktigt snyggt! :-) ;-)
Nu blev visst engelskan lite tokig :-)
Masksöm = Kitchener stitch
Garter stitch = rätstickning
Malin: Tack för påminnelsen! Visst har jag skrivit fel, kitchener stitch är det rätta och nu är det ändrat.
Skicka en kommentar