onsdag 29 januari 2014

Förlängd avmaskning med pärlor

Här hänger en nödlösning som blev en användbar metod. Sjalen "Raka Rör" med markerad avmaskning och pärlor. När sjalen var färdigstickad var garnet slut och istället för att leta efter ett snarlikt tog jag ett som var tvärt om, tjockare och i en kontrasterande färg. Jag har själv haft mycket nytta av det här sättet att maska av och nu visar jag er om någon har lust att prova.

Du behöver : Ett garn som är tjockare än du använt till din sjal, stickor som är tunnare än du använt då du stickade sjalen, fina pärlor med 1mm hål och en supertunn virknål. 
Sjalen är stickad från nacken och utåt och jag vill ha den så bred som möjligt för att kunna snurra den runt halsen flera varv och därför är avmaskningen förlängd för att inte strama. 
Så här gör du: Växla mellan två olika moment 1. avmaskning och 2. förlängning
1. Maska av en maska på klassiskt vis genom att dra den tidigare stickade maska över den du just stickat
 Då blir det en ögla som ser ut som ett kedjestygn och eftersom man har ett tjockare garn blir raden tydligare och lägger sig som ett vackert pärlband längs sjalens kant.
 2. Gör nu en förlängning, som också kan kallas en stickad luftmaska; gör ett omslag över höger sticka.
 Lyft maskan på höger sticka över omslaget så du får som en luftmaska.
 Du har nu gjort en extra maska som bidrar till att avmaskningen inte stramar. Använd en tunnare sticka för slippa stora lösa avmaskningsmaskor. Växla sen mellan 1. och 2. utefter sjalens kant.
 Om du vill ha några pärlor kan du göra så här. Trä på en pärla på en supertunn virknål (leta i farmors syskrin eller på loppis)
 Plocka av den maska du tänker sätta en pärla på från stickan så den hänger lös. Kroka sen fast virknålen i maskan och dra ner pärlan över maskan. Sätt sen tillbaka maskan på stickan och sticka den med avmaskningsgarnet och maska av.
 Jag är förtjust i lite större pärlor och för att ge dem mer plats i avmaskningskanten gör jag här två förlängningsmaskor på varje sida om pärlan.
Så här ser det ut efter en stund, det tar lite tid eftersom maskantalet ökas med det dubbla. Men jag tycker att jag får lön för mödan. Vill du ha en osynlig avmaskning som inte stramar använder du samma metod  på sjalens avigsida i det garn som sjalen är stickad av.
Med hej och lycka till från Tant Kofta
ps. tack till Annas hantverk som är bildseriens fotograf ds.

5 kommentarer:

Marias stickning och läsning sa...

Vilken jättebra ide! Fint blev det också.

kristina wikström- borg sa...

Fiffigt och supersnyggt!

Karin-Ida sa...

Tack för en finfin ide!

Siv sa...

Tack för det fina tipset!!
Fiffigt och snyggt!
Trevlig helg.

Lovisa sa...

Tusen tack för inspiration och pedagogiska bilder! Jag har hittat en supertunn virknål i en loppislåda och är redo att testa!