tisdag 19 april 2016

Vantar med mönster av lyfta maskor

Att sticka mönster med lyfta maskor är roligt och enkelt. Man stickar med en färg i taget och mönstret bildas då man lyfter (flyttar) maskorna som skall ha en annan färg från vänster till höger sticka utan att sticka dem.  
 På 1950 talet hade mönstring med lyfta maskor sin storhetstid och vantarnas mönster har jag hittat i en sticktidning från 1952. Modellerna i tidningen är från Feminas senaste "rikssticktävling" och det var Gunvor Helgesson som fick 3:e pris i grupp 3 som gjord den fina pojkpullovern jag hämtat mönstret ifrån. Ursprungsmönstet är stickat på 2 stickor fram och tillbaka men eftersom vantarna ä stickade runt har jag gjort om beskrivningen till det. Mönstret gör att vantarna bli tjocka och varma trotts att garnet är ganska tunt.
Grundmönstret till vantarna är från stickhäftet Koftans bästa vantar som finns här. I stickhäftet finns beskrivningar till vantar i fyra storlekar och i två olika tjocklekar på garn. Jag har följt damstorlek för tunt garn, då stämmer maskantalet med mönstret för lyfta maskor.
Till de här vantarna har jag använt det vackra ullgarnet Spelsau lammull från Hoelfeldt Lund som jag nyligen börjat att färga och som snart finns i webbshoppen i fler toner än grått och vitt.
Mönster då du stickar runt:
Mörkt garn 1. rm
Mörkt garn 2. rm
Ljust garn 3. *lyft en m, 2rm*
Ljust garn 4.*Lyft en m, 2am*
Upprepa sedan varv 1-4 under hela vanten.
Förklaring:
rm - räta maska
am - avig maska
lyft en m - lyft en maska som om den skulle stickas avigt från vänster till höger sticka
*.....* - upprepa det som står mellan * .....* gång på gång varvet ut.

Jag har gjort ökningarna för kilen under de mörka varven och låtit det vara två mörka maskor intill varandra i vantens kanter som följt med hela vägen upp.
Lycka till!
Med hej fr. Tant Kofta.
ps. 2stickare har gjort ett fin liten stickbok med olika lyfta maskor mönster och den finns att beställa här ds.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Vilka fantastiskt vackra vantar!

Fru Purjo sa...

Fint det blir med lyfta maskor :-)

Anonym sa...

Det är ett fint och enkelt mönster. I slutet av 80-talet när den stora stickboomen var och allt man stickade skulle vara i knalligt mohair, stickade jag detta mönster i en tröja i kornblått, cerice och klargrönt mohair´:). Jag vill minnas att de rätstickade partierna var i något viskosaktigt så de framträdde trots det håriga mohairgarnet.

Christel Wijk sa...

Vilka fina vantar, det är kul att ta fram gamla handarbetstidningar och sticka eller virka efter.

*Anita* sa...

Hej.
Köpte spelsaugarnet du använt i de här vantarna av dig på Fritidsagenturen nyligen. Sååå vackert! Men hittar ingenstans information om vilka stickor som passar bäst. 3,5? Eller?
Hälsningar,
Anita

Tant Kofta - Lotta Blom sa...

Använd stickor 2,5 till vantarna.

Ann-Sofie L sa...

Väldigt fint mönster! Jag har stickat två par barnvantar i olika färger. Lyfta maskor är så roligt att sticka.

Kigi sa...

Hej vart hittar man grundmönstret när man trycker på länken så säger dom att det är något fel