torsdag 15 januari 2009

Om hur man "pimpar" en vinterjasmin

Äntligen har jasminen börjat blomma!
Så är här års finns vinterjarmin jasminum officinalis att köpa i butikerna. Jag är så förtjust i dem, mest för doftens skull men också för den skira vita blomman och de rankande stjälkarna. Då de står i affären är de ofta hårt lindade runt en ståltråd och krukan är liten och torkar fort ut. Missar man vattningen är det kört och blomman blir heltrist. Att krukan är liten och blomman är lindad har med odlingen och ekonomin att göra. Allt ska ta liten plats och vara lätt att transportera. Jag försöker att köpa jasminen i knopp och planterar den i en stor kruka så fort jag kommer hem. Sen lossar jag försiktigt på de ihop lindade stänglarna en efter en. Sen stöttar jag med pinnar. Här har jag använt en gammal Ekebykruka och glaskäppar från Reimyre glasbruk

Det brukar blir en väldig fart på växten när den fått ny jord och rankorna befriats. När sommaren kommer tar jag ut dem i trädgården av behandlingen blir de maffiga och blommar fantastisk under vintern därpå.

Hej fr. Koftan som ikväll ska titta på Antikrundan och vänja sig vid sina nya glasögon. Då jag stod i butiken och provade bågar sa min arbetskamrat Ankie "Det där rikitga Tant Kofta glasögon" och då valde jag dem på direkten.

6 kommentarer:

Emma sa...

Hej! Har du inte fått mitt mejl? Mvh Emma

fale artut sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
fale artut sa...

Grattis Koftan! Du är en hejare på blommor, därtill konstnärlig! Och nya glasögon, såg du något fint på antikrundan?
Vi brukar se det, jag skulle hellre köpa koppartunnan än figurinen. Den skulle jag nog glömma bort att damma. Men papper i koppartunnan, det var en kalasbra idé! Mera tradera!

Mia stickar sa...

Läser på nätet (hos fale artut) att du fått hederpris i Allers, man får Grattulera, inte för att jag vet i vad men säkert nåt du gjort dig väldigt förtjänt av!

kristina sa...

Jag tycker att jasminer är svåra, men nu kanske jag skall göra ett nytt försök efter dina anvisningar. De brukar nog torka bort hos oss.

Höstanemon sa...

Hej Tant Kofta!

Jaa, jag har också alltid tyckt att vinterjasmin är så fin...

Nästa gång jag är och handlar skall jag köpa mig en jasmin och pröva dina råd. Har alltid tyckt att de är svåra att ta hand om, men nu skall det göras ett nytt försök - tack för råden!