tisdag 14 april 2009

Så kan det gå om man läser fel

På försommaren 2001 anordnade Gunnebo slotts trädgård en pelargoneftermiddag med föredrag av Karin Martinsson som du nyligen kommit ut med sin bok Pelargoner kulturarv i kruka.Då var jag inne i en hysterisk pelargonperiod och hade många krukor hemma. Min kompis Anna och jag beslutade raskt att vi skulle besöka Gunnebo och lyssna på föredraget.

Då vi kom fram såldes småplantor från Fibrex i England och vi blev helt till oss! Fibrex förvaltar den Engelska nationalsamlingen av pelargoner och vi gjorde flera fynd. Bla. några Deacons och så köpte vi även några single zonals för att de var så maffigt stora och vackra i färgen.Så när det var dags för föreläsningen på slottet hade vi ett antal kassar med plantor med oss in.
Föreläsningen hölls i en av lustslottets salar som var tillfälligt möblerad med lite skrangliga fällstolar. När vi satt där och väntade kom en av mina stora idoler och satte sig bredvid oss. Karin Berglund som har skrivit många härliga trädgårdsböcker och hon är så häftig. Vi blev inte oberörda av vårt selebra sällskap. Karin pratade med oss och var jättetrevlig. "Ni verkar vara riktiga konnässörer" sa Karin och tittade ner i en kasse. "Ja det här är Loneliness" sa jag tvärsäkert och Karin tyckte det var ett lite vemodigt namn på en pelargon.
Väl hemma läste jag lite nogrannare på etiketten och såg att det stod Loveliness som är ett mer passande namn eller hur? För mig är historien ett roligt minne som jag tänker på varje gång Loveliness ska få vatten.
Hej fr. Koftan

8 kommentarer:

Rosenvante sa...

Håller helt med, loveliness är ju ett passande namn för den, hade nog varit konstigt annars med en sådan vacker blom.ing

kristina sa...

Underbat vacker pelargonia! Särskilt utmärkande fint är den röda mittpricken till den läckra färgen. Väldigt fina tidigare inslag och flygningen verkar vara en riktig "höjdare" om uttrycket tillåts. Kram från Kristina

fale artut sa...

Karin Berglund, jag sär, jag sär! Har en underbar bok av henne! Vackra bilder på vackra blommor!

The Willow Fairy sa...

Pelargonier är underbara. Egentligen är jag mer av en fuchsia person, men de tål inte inomhusklimat speciellt bra, så nu är det pelargonier som gäller. Jag tycker det är roligt med alla namnen, speciellt om det är namn-namn. En jag har heter Tex Lady Gertrud, vi har lagt bort titlarna vid det här laget så deet blir Gertrud lilla när vi småpratar.

Garntrollet sa...

Åh, vilken vacker pelargon! Jag hade också dille på dessa underbara (men skräpande) blommor för ett par år sedan. Det var en ganska gullig pelargonnamn-historia du har :-)

Nu börjar det röra på sig bland rötterna du skickade. Det är så spännande!

Monica Hansen sa...

Jättefin pelargon:)

Helena sa...

Undrar om vi stog och drog i samma små sticklingar! Jag var också där och hade en hysterisk pellisperiod. Insåg dock att 120 pelargoner INTE är så lämpliga att övervintra i ett radhus:) Nu håller jag mig sansat till 5- 10 stycken per sommar.

teresa sa...

Karin Berglund är en favorit, hon skriver så fint. Kul att ha träffat henne.