måndag 8 juni 2009

Godmorgon!

Idag blir det endast ett kort inlägg med lite framtidsinfo (jag är inte bara bloggare).

När jag läser era frågor förstår jag att jag ibland är för otydlig och därför ska jag beskriva några moment lite bättre i bloggen imorgon. Så ställ frågor om ni undrar.
Jag fick en lättare chock igår när jag gick in och läste av min räknare, 1067 unika besökare. Om alla stickar en kofta blir det inte lite koftor och om jag visar galet hur många UFOn blir inte det!?

Om du kommit igång och stickat ca 10 cm på oket (ungefär som på bilden) får du nu lägga koftan åt sidan för då är det dags med nästa moment och det kommer på onsdag. Men jag tror du har nog något som du kan sticka färdigt under tiden du väntar. Så du inte blir sysslolös.
Stort varmt hej från Koftan

29 kommentarer:

Rosenvante sa...

Bra då vet vi fröken. Vila från oss elever nu.

PetraO sa...

Jag tror inte det handlar om otydlighet - bara olika sätt att beskriva ett mönster, du gör ett toppenarbete - heja Koftan!

Annas Alster sa...

Va snyggt det bli koftan! Jag stickar på. Vad jag förstår så fortsätter jag med den ojämna ökningarna (inte öka på vart fjärde rätt varv) till jag stickat 10 cm. Roligt. Du är bra!

Anonym sa...

Uppe med tuppen för att komma igång med koftan. Roligt! Tycker dina beskrivningar är bra. Skönt att kunna gå tillbaka och läsa när man känner sig osäker. Ska jobba på med mina 10 cm nu. Va, é du inte bara bloggare, jag som tänkte bo vid datorn tills koftan är klar ;-)Tycker det är kanonbra att du tar beskrivningen i etapper så att alla har en chans att hänga med.

Bettan

Sunna sa...

Min första provlapp är klar och nu till koftan. har jag förstått rätt om jag lägger upp dina uträkningar på 104 m. det ska passa alla, sen kör jag ökningar som du beskrivit i 10 cm

Ullis sa...

Mot allt bättre veta hänger jag också på och stickar. Det var 25 år sen sist :o) Har varit och köpt garna och ska börja provsticka ikväll. Med dina tydliga beskrivningar ska det inte vara något problem att hänga med. Men det är frågan om tålamodet räcker hela vägen. Den som lever får se!

in-knit sa...

Kanske en dum fråga, eller så har jag missat svaret i bloggen;
Hur många cm brukar du ha mellan varje knapphål?
Borde ju bli minst ett till innan man kommit 10 cm.
Tänk alla tusentals stickerskor som kommer att gå omkring i "samma" kofta till hösten! :)
Superkul!

Anonym sa...

Jag tror inte att alla frågor om mönsret säger så mycket om dig som beskrivare, utan mer om oss som läsare.

zandrama sa...

Gosh... Jag hänger på också. Jag ska bara skaffa garn och stickor. Det går nog bra. Hoppas jag.

Ulrica/Hjälpstickan sa...

Oj vilken takt vi går fram jag blir svettig!

AnJa sa...

Det här går finfint Koftan :-). Toppen med lite lugnare takt. Här har räknats och stickats och fnulats så huvudet värker :-) Men... jag tror att det blir rätt för vi har sååå bra Fröken.

Anonym sa...

Måste fråga...

"Öknings takten nu i början (det gäller även för halskanten) blir: Framsidan av stickningen, ökning 3 ggr därefter ett varv utan ökning. Baksidan av stickningen, ingen ökning."

Med framsidan av stickningen avses utsidan av tröjan? Baksidan är insidan? Eller är baksidan detsamma som bakstycket??

Medea sa...

Nu har jag fixat en grupp på Ravelry för våra uppifrånochnerkoftor. Alla ni som finns på Ravelry kan väl anmäla er och även lägga ut våra koftor där så att vi kan visa hur otroligt bra fröken vi har.
/Efwa - Medea

Linda sa...

Ahhh... Ja så måste det ju förstås vara - att baksidan är avigsidan. Jag fick inte det där att stämma att ökningarna bara skulle göras fram på koftan... *s*. Men nu blev ju allt klart som korvspad =). Här ska repas upp och sedan göra ökningar vid alla fyra ställen på vartannat varv 3 ggr och sen pausa ett varv. Jippi! (Ibland är man bra dum...)

Sunna sa...

nej du nu är den trögaste av alla tröga igång. hela dagen har jag försökt komma på hur många maskor jag ska lägga upp i halskanten. jag har samma masktäthet, 1 cm = 1,5 m. armmått är 38 och byst 125, hur ska jag räkna. vill ju lära mig så jag kan få till andra storlekar. resten har jag fattat tror jag. till 10 cm i alla fall.

M´s stick sa...

Det är inte helt lätt med uppläggningen. Jag har valt ett garn med 26m /10 cm. Jag drar medium i storlek och har lagt upp 155 m på stickor 3.75. Vad tror ni om detta? Jag tycker att det ser stort ut ena stunden och lagom andra...man får kanske sticka en bit och se/mäta.

The Willow Fairy sa...

Jag hade stickat mina 10cm igår kväll, men sedan låg jag och funderade när jag skulle somna och bestämde mig för att repa upp allt... Har nu börjat om, men så brukar det vara för mig. Tur att det inte är 10cm om dagen. Detta är lagom takt för mig. Då hinner jag repa upp en gång till om det vill sig illa.

kristina sa...

Det är så roligt att följa arbetet med koftan även om jag inte hänger på. Jag lär mig hur man kan förklara och uttrycka saker och ting!
Jag är helt slutkörd av trädgårdsarbete och kroppen har lagt av för idag!
Grattis till alla som hänger med och alla besökare på bloggen!
Kram Kristina

curiosa´s stickerier sa...

Nej nu? Jag har förstått dt så att baksidan är ryggen på koftan så jag ökar inte där bara på framsidan??? Tantkofta vilket är det rätta?
Vill inte repa upp igen :-)

Anna sa...

Hej

Ja, jag funderar på att starta en uppifrån och ner kofta. Tanken var att sticka en barnkofta, hur långt ska oket vara då? Hur många maskor ska man lägga upp? Du är grym på att beskriva, jätteduktig.

Ha det gott
Mvh Anna

curiosa´s stickerier sa...

Nu har jag fattat det blir en Ojdå till. :-)

EvaL8 sa...

Hej. Jag har 20 m på 10 cm. Jag la upp 138 m. Först tyckte jag att det såg stort ut men sen på provdockan blev det bra.

The Willow Fairy sa...

Bra idé, jag har ju också provdocka. Kanske enklare att se hur det ser ut på den så här i början. Se så raglanmaskorna hamnar rätt på ett ungefär.

AnJa sa...

Todilooo, jag igen.. Jag tror att Fröken menade (jag hoppas hon menade...:-)) att man bara ökar på var sida om raglanmaskorna på framstycket. Jag tror hon skrev någonstans att bakstycket blir för stort annars, men SÄKER är jag INTE... Har lagt en bild på min koftbörjan på bloggen nu. anjson.wordpress.com
Medea: Jättebra idé med Ravelry. Jag är medlem där men har aldrig provat lägga in något. Ska genast gå dit och se om jag fattar hur man gör. Heja på alla glada koftstickerskor!! och en stor kram till vår bästa Fröken!

Eva sa...

Ska prova denna när jag har opererat mitt finger. stickar små koftor i denna teknik,men skulle även vilja prova att sticka en till mej själv.

Lycka till !

The Willow Fairy sa...

Jag fattade det som att man till att börja med ska öka en maska på var sida om varje raglan på varje rätside-varv, dvs 8m (2m - 4ggr)på RÄTSIDAN, på AVIGSIDAN ökas inget. Denna ökning görs 3ggr sedan hoppas man över ökningen på rätsidan en gång.

v.1 (rätsidan) öka 8m
v.2 (avigsidan) ingen ökning
v.3 öka 8m
v.4 ingen ökning
v.5 öka 8m
v.6 ingen ökning
v.7 ingen ökning
v.8 ingen ökning

Upprepa dessa 8varv tills arbetet mäter 10 cm. Har jag missuppfattat detta ligger jag risigt till (igen)Har redan repat upp tre gånger.

AnJa sa...

Kära Fe du har så rätt så rätt!! Och jag har så fel, så fel :-(. Efter att ha läst Koftans nyaste inlägg inser jag hur det skulle vara. Frågan är bara om jag ids repa upp. Jag tycker att den ser ok ut bak i alla fall. Ska fråga Fröken :-)

Ulrica/Hjälpstickan sa...

Hm... jag har ökat varje rätt varv utaom varv 4... annars veti 17 hur det skulle se ut. jag har mätt på dottern och det ser ok ut.

Måste säga att om det är som TWF säger så fattade jag inte alls så när jag lkäser instruktionen... äsch det blir väl bra till slut.

Tant Kofta sa...

Ulrica:
Mäter du på din flicka och det blir bra ska du göra så.
Hej fr. Koftan