onsdag 22 juli 2009

Är det fult med gult?

Jag har flera kilo knallgul mohair i mitt beredskapslager och det är verkligen fult. Inget för mig iallafall, jag ser sjuk ut i den färgen. (Det garnet hängde med i ett större "garnklipp" jag gjorde för några år sen, så det har kommit till mig bakvägen så att säga) Men kantarellgult gör mitt sinne glatt och jag blir sugen på smörstekta på en knäckemacka.
Citrongult, det är fint. Den här citronen är lite ankommen eftersom den hängt i över ett år på mitt citronträd. Nu är det nya små, än så länge gröna citroner på gång och snart blir den nerplockad.
Gurkblomsgult, våra gurkor växer som sjutton i växthuset och nu har vi börjat att skörda gurkor. Den här gula tonen är egentligen för stark för min smak, men Suyo Long gurkor som blomman sen utvecklas till är en delikatess.
Dagliljan Hemerocallis Citrina, är sirligt blekgul och inte så vräkig och "stygg" i färgtonen som en del namnsorter av dagliljor är.
Humlegul, humlor har ofta flera gula toner på sin kropp. Mjukt blekgul och kraftig ockra, de är underbara. Jag har en tanke om en liten humlerandig barnkofta i vitt, svart och olika gula toner.
Vad tror ni om det?
Undrar Koftan

11 kommentarer:

fale artut sa...

Tror Mycket på det! Humlor är fina, inta alls som getingar......
Låter jättebra!

The Willow Fairy sa...

Gult kan vara väldigt fint i rätt sammanhang, själv skulle jag aldrig komma på tanken att ta på mig något gult, men dina bilder var alla bra exempel på trevliga gula färger i sitt rätta sammanhang

Rosenvante sa...

Gult är snyggt på rätt person, alltså inte på mig heller. Humle tröja låter mycket bra. Fina kort som vanligt

Mia stickar sa...

Klär inte heller i gult men tycker om gult i andra samanhang än kläder på mig!

Elisabeth sa...

Alla färger passar inte alla och bra är det - tänk om alla gick runt i gult. Eller bara i blått, eller grönt, eller... variation är bra. Någon gång hittar garnet sin plats och funktion! Humlekofta hörtes jättefint ut (även om humlorna kanske tycker det är trist att bara var randiga....)!

fale artut sa...

Går det att färga om det gula garnet, i alla fall en del av partiet?

kristina sa...

Om garnet består av mohair och/eller ull går det urmärkt att färga. Jag har funnit att Zenit ullfärger är mycket bra. (postorder) Vill man ha det absolut jämnt i färgen måste man ha det i härvor och dra det över käppar i början av färgningstiden. Vill man att det skall bli lite flammigt kan man färga det i stekpåse i ugnen. Hälsningar
Kristina

Humlan sa...

Humlemönster låter trevligt och det humlegula är snyggt (då menar jag inte den gula som jag visar upp på bilden...).
Gult kan verkligen skifta.

fale artut sa...

Nu är det jag igen, ursäkta! Alltså GULT är en väldigt sinnlig färg! Mannen har blandat vitt och gult i garaget och först tyckte vi båda att det slulle ha varit MERA VITT! Men med vitt runt fönstren så är det en pefekt färg. Mjuk och glad! Som Du!Nu har jag börjat tänka på människor i olika färger, jag är nog helt klart fuktskadad!
Du har en underbart gul, och varm färg, jag ser ända hit hur du LYSER! Bautakram!

Annepålandet sa...

Gult er ikke "min" farge, siden jeg er en Blek Nordmann, men det er jo vakkert i naturen. Jeg har masse gule blomster i hagen.
Flere kilo gul mohair hørtes litt MYE ut... Om det ikke går å farge, kan du jo gi det til en barnehage. Jeg har en barnehage som nabo og de blir henrykte over mine rester og bomkjøp og vever små tepper av garnet. Det er jo perfekt gjenbruk!

Matteloggaren sa...

Härliga "gula" foton.

Tycker absolut en humlekofta ska få se dagens ljus.