onsdag 8 juli 2009

I blåbärskogen och vid syltgrytan

Det är blåbärsår i år, Bella och jag var ute igår och plockade en liter var. Hos mig sitter blåbärsplockning i ryggmärgen, alla i släkten ger sig alltid ut så fort man kommer åt.

När farfar var nästan 90 berättade han med sorg att nu kunde han inte ge sig ut i skogen pga. yrsel. Han var så ledsen,"För det är ju ett sånt blåbärsår". Innan han blev så yr gjorde små påsar med bär och lade i frysen, sen tog han upp dem på vintern och slog varm mjölk över. "Och det blev nästan som på sommaren"
Vi var pyttesmå när vi var med första gångerna. För att fördriva tiden red vi på hundramanna hästar (nedfallna träd) och ibland kom mamma eller pappa med en bukett med ris som vi kunde plocka av. Sen blev det fika och stämningen i en blåbärsskog är alltid stilla och trivsam.
Bella är familjen "saftochsyltgeneral" och vi andra är själaglada! Här är skorpor med västerbottenost och två av årets marmelader.
1. Blåbär (lite mosade) och äkta vanilj (två stänger)
2. Jordgubbar (skivade) och lime (skal och saft av 4 frukter).
Supergott och mycket enkelt. 1 kg bär och 1 paket syltsocker kokas i två minuter och hälls på burk.
Nu ska vi packa för att åka norrut mot Jämtland. Gissa vem jag ska få träffa på riktigt? Torprosen med make ska med och på vägen uppåt ska vi besöka Gränsfors, det ska köpas krukor till mina citroner. Viola skall åka till mormor och vara folkparksarbetare, the Sweets spelar och hon ska sköta chokladhjulet.
Läget är med andra ord perfekt.
hej fr. Koftan

12 kommentarer:

curiosa´s stickerier sa...

Kommer precis hem från blåbärsskogen jag med och det är verkligen ett blåbärsår :-))

Ha det Curi

Mia stickar sa...

Här är det ett bra tag till innan blåbären är mogna!

The Willow Fairy sa...

Oj är blåbären redan mogna. Jag blir lika överraskad varje år. Sommarkantarellerna lär också ha kommit snabbt nu när regnet kom. Snart dags att ge sig ut på en tur, för blåbär är mitt favoritbär tätt följt av hallon

Metta sa...

Ser att jag måste ta en tur ut i skogen för att plocka blåbär. Litet problem med tanke på min dåliga höft, men det får inte hindra mig.

Ha det skönt i Jämtland!

Rosenvante sa...

Vi får nog vänta nån vecka till innan de mognar här. Men så sugen man blir när man ser dina bilder. Du får ha det så mysigt när du träffar henne nu på riktigt.

ÄNGLASTINA sa...

Lyckliga ni som har blåbär och svampskogar.Det vattnas i munnen, blåbär, mjölk och socker, Mums

AnJa sa...

Mmmm blåbär! Säger som Mia Stickar, det tar några veckor till häruppe :-) Längtar till kantareller åxå. Förra året plockade vi de första 24 juli. Hoppas säsongen i år blir lika lååång som förra sommaren.

Pinneguri sa...

Åh, blåbær allerede! Takk for tipset.
Fortsatt god sommer :)

fale artut sa...

Du kanske har stämt träff med Storsjöodjuret! Fridlyst faktsiskt, om någon undrar!

Tant Kofta sa...

Fale Artut!
Nej det är verkligen inget odjur jag skall träffa utan något mycket rarare och mycket mycket roligare och bättre. Vi ses!

fale artut sa...

Skithäftigt, nyckeln är redo!

Annepålandet sa...

Du er heldig som får familien med deg på bærtur! Jeg elsker å plukke bær og lage syltetøy, men ingen andre her gidder å være med på det. Og det som er så koselig!! Jeg har også minner fra barndommen om hele slekten på bærtur - både for å plukke blåbær, bringebær (hallon) og tyttebær (lingon). Det er nok en stund til blåbæra er moden her på mine breddegrader.
Ha en flott ferie!!!