tisdag 28 juli 2009

Spinnprovsnostalgi

Idag öppnade jag den andra av mina stora pappsäckar med ull. Där hittade jag mina gamla spinnprover från kursen jag gick på hemslöjden i Nyköping 1979. Jag har samlat proverna ordenligt uppträdda i buntar med hjälp av olika bomullsband efter ullkvalitet. Rya, gobeläng, finull och pälsull. 1979 hade jag inte börjat färga med syntetfärger utan använde stenlav och krapp i mina garner med färg.
De är lite stela efter alla år, det beror nog på att en del ullfett finns kvar i garnerna. Ikväll ska jag slakta buntarna, knyta om härvorna med bomullsgarn, tvätta dem och se om jag kan sticka något av dem.
Etiketterna är skrivna då jag fortfarande inte var färdig med min handstil, så här skriver jag inte idag. Då var jag 19 och hade så mycket framför mig, livet var öppet. Nu är över hälften passerat och jag har mycket roligt kvar som jag vill hinna med. Det som ligger närmast är Stickstämman i Växjö som börjar på torsdag. Är det någon mer som ska dit?
undrar Koftan

11 kommentarer:

kristina sa...

Så mycket nostalgi med alla prover. Det skall bli intressant att se vad du kan göra av dem. Stickstämman hade varit roligt att åka på, men jag har min son från irland hemma på ett par veckor och vill inte resa bort då. Även lillebror från Göteborg är här för att få umgås med brorsan. Ha det bra på stämmam och berätta lie därifrån på bloggen sen, så att vi som inte är med ändå får känna lite på stäm ingen där. Du är ju en celebritet nu efter Koftans kofta! Det får du räkna med! Kram Kristina

Sunna sa...

Säger igen vilken skatt du ruvar på, ska bli spännande att se vad det blir, tyvärr inte Växjö för mig.

vonnaponna sa...

Hej! Vad kul att du gick kurs på hemslöjden i Nyköping. Då jobbade jag där. Världen är liten.
Och jag ska till Växjö också. Så då ses vi där.

Vonna

Anonym sa...

Hej!
Så fina muddar Du gjort, eller påbörjat, när lägger Du ut dem?
Stickstämma i Växjö vaddå?
berätta mer, ska till torpet i Tutaryd till helgen, 4,5mil från Växjö, snälla berätta mer, har ej blogg, men mail: monicaohenrik@hotmail.com
Ha det gott
/Monica

fale artut sa...

Sorry, lite långt bort!
Om de vill skulle det vara roligt att veta mera om de erfarenheter du har av olika ull! Det är en skatt du har, och ha det bra på stickstämman!

Tant Kofta sa...

Kristina: jag lovar att rapportera på bloggen.
Vonna: Det ska bli kul att ses IRL.
Monica: Det är hemslöjden som anordnar detta och jag anmälde mig i januari. När jag fick info för några veckor sen stod det att alla platser var bokade.

RainyNight sa...

Hej! Jag ska med till Växjö. När du ser en gipsad högerfot och ett par kryckor så är det jag som försöker framföra det ekipaget. Med viss framgång, men sakta går det. Tur att jag har en skötare med mig! ;-))) Vi ses - ge dig gärna tillkänna så att jag får veta vem Tant Kofta är!
Liisa

Bitte Klintberg sa...

Hej Tant Kofta!
Jag hoppas att du kan lösa mitt bekymmer. Skall brodera på mönster på en stickad barntröja...... Har gjort så fint till ett av mina barnbarn men nu är det stopp. Hjälp, hur gör jag? Vill du inte lägga ut på bloggen hur man gör kan du gärna få maila mig om det är ok.
blklint@spray.se
Fortsatt trevlig sommar,
Bitte

Smycka sa...

Det är skönt att bli få nostalgisk! Ska som sagt bli intressant att se vad du hittar på med dessa garner!

Växjö ska inte jag heller till.
Hoppas du får trevligt där!

Ulrica =o)

Anonym sa...

hej!
stickar en uppifrånochnerkofta enligt din beskrivning. Det rä kul och passformen blir jättebra!! tack för beskrivningen den ska jag använda fler gånger. Jag skulle vilja sticka V-ringat på samma sätt men kan inte själv tänka ut hur. Kan du beskriva det också??
Tack än en gång.
Dina lövmuddar har jag nu gjort 4 par av-ska bli julklappar. de är roliga attgöra och blir så fina.
Hälsningar Britta

Samtal från min trädgård sa...

Tyvärr ska jag inte åka, har barn som skickas i väg på läger, så det blir inget för mig, men kanske nästa gång?
Otroligt härligt att få läsa om dina skatter, blir nästan som våra skatter, nyfiken i en strut är jag på vad det ska bli.