söndag 9 augusti 2009

Sista dagen.

Idag är det sista dagen på min semster och sen är jag åter en medelålders tant i offentlig förvaltning. Det är inget fel på varken tanter eller offentlig förvaltning, men då är jag åter i fållan och det är ett år till nästa fria period. Det är ju inte dumt att ligga lite längre på morgonen, träffa släktingar och vänner och hinna tänka helt och hållet på egna grejer.
Sommarens "high lights" har varit resan till Jämtland, turen med familjen till Finland och svampturerna med min kära klimp, idag har vi plockat minst 5 liter kantareller.
För egen del har det varit ett stort AHA att plocka fram spinnrocken och komma ihåg hur det går till. Massor av nya idéer poppar upp när jag går ner i varv och Stickstämman var en verklig vitamininjektion som har fyllt på.
Idag har jag testat att färga ull i ugn. Jag körde en omgång i micron i en glasform och ett i vanliga ugnen med stekpåsar. Båda metoderna funkade fint men det kommer att bli den vanliga ugnen jag använder framöver tror jag. Ullen verkade må väldigt bra av stekpåsmetoden, ingen filtning alls och inget oljud från en brummande micro.
När jag färgat färdigt bar jag ut kärlen så de fick svalna i lugn och ro. Därefter försiktig tvätt i schampo och till sist använde jag mina kära tvättpåsar och centifugerade. Nu ska jag förädla färg metoden med att ha färdigblandad färglösning och bli mera strukturerad så jag får den färg jag vill ha.
Målet är att spinna grova entrådiga garner som är lite melerade. På bilden ser du garner spunna av flor som egentligen skulle bli "förfilt" att dekorera med vid tovning av dynor. Nu åker allt jag har med in i rocken och blir till garn.

Hålla ulldamerna i Jämtland, när blir ni klippta? Här behövs det ull, för nu är det roligt! Tycker Koftan.

15 kommentarer:

carina sa...

Från en annan medelålders dam i off förvaltning i Göteborg: Vilka underbara garner du verkar ha i hyllorna. Visst är det roligt att kunna färga sitt eget oxå

snakkemunn sa...

Utrolig fint garn du har farget.;-)

maja sa...

tjusiga färger, blir nig jätte fina nystan av det sedan..

Rosenvante sa...

Så duktig du är som håller på med en hel massa grejer. Fint blir det ju också, så fint melerat.
Visst är det trist när semestern är slut, du verkar ju ändå hunnit med en hel del på dina veckor.

Mia sa...

Vad gömmer sig inte bakom offentlighetens ljus!! Tänk vad jag skulle vara glad om jag kunde spinna eller färga garn för den delen. Det ser ju bara så otroligt fint ut :)

The Willow Fairy sa...

Du har verkligen kommit igång på spinnrocken. Allt i närheten stryker med.

Jag har färgat ull i mikron och märkte att det blev bäst när man hade hyfsat låg effekt, jag antar att det är för att ullen värms upp långsammare och det är väl ungefär samma i vanlig ugn. Ju långsammare desto bättre för ullen. I början hade jag svårt att vänta tills det blev tillräckligt svalt innan jag började skölja och då blev det filt!

Tror jag ska färga llite imorgon. har blivit inspirerad av alla som sölat omkring i köket på sista tiden.

Lena sa...

Jag har också färgat ull i stekpåse och det var bara positivt vill jag minnas. Det var kul och enkelt att göra melerade garn på så vis. Min semester är också slut och jag har packat väskan och letat reda på nyckelknippan. Hoppas vi får sova gott i natt och lätt skutta upp när klockan ringer...hoppas kan man ju!Haha

Sunna sa...

du är verkligen en tusenkonstnär, mer power till alla tanter

Smycka sa...

Himla fina färger det blev på garnerna. Måste försöka mig på det där med att färga själv. Har aldrig gjort det. Låter roligt! =o)

fale artut sa...

Oh så fint!
Vad har du färgat för ull?
Det ser härligt ut!
Kan tro att du mår gott av att sticka handspunnet!
Flickorna hälsar att de har sommar än och vill inte tänka på klippning riktigt än!

frisky frog sa...

Wow, vad fick ni egentligen att äta på den där Stickstämman. I vilket fall som helst verkar du vara fylld av energi. Härligt!
Garnet ser super ut. någon dag ska jag också lära mig spinna...

Anonym sa...

snälla berätta, hur gör man?

eller ge oss en länk eller nåt annat modernt;-)

annan

metamorphosis sa...

Smart med stekpåsarna!

Har bara färgat färdigt garn i gryta och tyckte att det var skoj värre, så jag kan bara tänka mig detta, att först få färga och sedan spinna garnet dessutom!
Ska bli spännande att se resultatet!

kristina sa...

Ja, en semester går långsamt och härligt i början, sen bara den rusar iväg och rätt som det är börjar man jobba! Men vad mycket du har hunnit med, som du kan glädjas år länge! Och, kanske av finkänslighet, nämnde du inte storverket "Koftans kofta"!
Jag börjar lite mjukt på onsdag.

vonnaponna sa...

Vilket vackert garn.