fredag 5 februari 2010

Om mormorsrutor och färg

Jag är liksom många här i bloggvärlden förtjust i mormorsrutor. I början av 90 talet gjorde jag två filtar av ullgarnsrester. Av sånt som blivit över från vävning av plädar plus en massa växtfärgningsprover. Minns att jag var nöjd över att ha så mycket garn av liknande färger så att jag fick enheltliga filtar. Särskild nöjd var jag över den här: Den innehåller både "industrifärgat" plädgarn och växtfärgat. Främst från stenlav som ger en så vacker rödbrunfärg. Den har efter 20 år blivit väldigt ojämn i färgen och fläckig.
Här syns det tydligt, lapparna är blekta men inte garnet jag virkade ihop filten med.
Ett råd till alla färgningsentusiaster. Färga loss, det är så kul! Men använd beständiga färger till gjejer som du skall behålla länge. De här filtarna håller ju i minst 20 år till, undrar hur de ser ut då?
Filtarna är ju okej, men här kommer ett sorgligt exempel. Här är den huvudlöse "Kegge". Han är Bellas kompis som hon hade när hon var liten. Han blev huvudlös när lillasyster Viola upptäckte att hans huvud var gjort av ett torkat äpple.
"Kegge" är ett skogstroll med skogsgrön tröja. Om ni tittar honom under armen ser ni ett uns av den fylliga gröna tonen tröjan hade ifrån början. Jag borde stickat tröjan i ett färgäkta garn och tovat ett huvud åt honom som jag gjorde till de här.
Med hej fr. Koftan

19 kommentarer:

The Willow Fairy sa...

Mormors-rutor är snabba och lätta och man kan använda vilket garn som helst - bra kombination. Stickhjälpen funderar på att samla rutor från folk och sy ihop till filter för att skicka över till lettland. Då behöver man ju inte sticka ett helt överkast själv.

Skarvtjärns Greta sa...

Bra att du påminner om den gamla filten med rutor. Nu ska jag ta fram min också och fota. Tack för tipset

snakkemunn sa...

Jeg synes det er noen nydelige tepper og de flotte fargene. :))

Sagotroll sa...

Jag beundrar alla som har tålamod att skapa en hel filt av mormorsrutor! Jag tycker att dina var superfina, men tråkigt om dom har tappat i färg. Jag skulle själv vilja prova på att färga garn. Kanske får bli till sommaren.
Tack för en fin blogg. Den läser jag ofta. :O)
Kram Frida

Sunna sa...

Jag har en filt som säkert är 30 år, Vilket minne. att färgen bleknar lite hör lite till charmen ändå

metamorphosis sa...

Jag kan liksom Sunna tycka att blekningen hör till, fast det är ju tråkigt de gånger det blir väldigt blekt väldigt fort...

(kunde inte låta bli att skratta lite medlidsamt åt de stackars äppeltomtarnas öde... det är inte lätt alltid med småsyskon, det händer ofta saker så väldigt fort...)

Maria sa...

Så läckra och stora de är filtarna! JAg gillar att färgerna är levande, men kanske tråkigt när man vet hur det sett ut tidigare...
Trevlig helg!

Nettan sa...

Vilka härliga filtar :)

Monica Hansen sa...

Fantastiska filtar!

fale artut sa...

Hmm, har en del rutor i handfärgat garn liggande. Dystra färger sa dottern.... Men man kan ju fylla på med fler färger, hållbart verkar det vara! Fina filtar tycker jag. Med patina!

Malin sa...

Vilka vackra filtar. Jag tycker inte det gör något att färgen bleknat lite. Känslan att själv ha färgat garnet kompenserar blekningen.

Clara sa...

Jag kan bara säga WOW! Färgerna är verkligen helt underbara, blekta eller ej. Nu blev jag inspirerad att fortsätta med min filt, som blivit undanstoppad i en ufo låda..

frisky frog sa...

Vilka härliga filtar, blekta eller ej! Drömmer om att göra en, men det blir liksom aldrig av...
/Ha en skön helg!

maloppa sa...

Underbara filtar, håller själv på med en pläd i mormorsrutor men garnet tog slut så jag får jaga rätt på mer i samma nyanser, har inte lyckast ännu. Måste bara passa på att tacka så mycket för tipset med rundstickor, nu sitter jag mycket bättre när jag stickar (kan inte annat *ler*) och tröjan växer sakta men säkert. Hoppas vi syns igen om några veckor på Moodys!

Heidi sa...

Hei. Det ligger en award til deg i min blogg

med nål och tråd sa...

Jag håller med Clara, jag tycker att de har enorm charm som blekta, och det blev ju som en utsmyckning att kanten du virkat ihop rutorna med är en annan färg.

Har du tips på garner som bleks mycket och lite?

Anna sa...

vilka fina filtar! =) ska oxå börja på mormorsrutor snart, kanske blir filtar, vem vet...

hittade hit via stickamera.se och kikade lite hos dig.

kika gärna in hos mig, har nyligen startat min pysselblogg så det kommer mera efter hand.

hälsningar Anna

Matilda sa...

Vilka underbara färger på rutorna!
Älskar 70-talsfärger, till min sambos förtret ;D

Pixi sa...

Vilket jobb o så vackra på olika sätt, så kul att de kommer att vara länge,jag ska oxå göra överkast till enkelsängar som min mamma gjorde ,de håller än o jag fick mitt när jag var 10 till mitt rum ,så 30 år o still going strong!!=)