måndag 22 mars 2010

Om att spinna Vålberggarn

Wålstedts textilverkstad började man spinna Vålberggarn i början av 1970 talet. Tanken med garnet är att det skall ha ett handspunnet och personligt utseende. Garnet är entrådigt och ganska tjockt, stickor nr 5 brukar vara lagom. Eftersom garnet är melerat av handfärgad ull som matas in i spinnmaskinen för hand är varje härva och varje spinning helt unik. Här plockar Evelina ihop ull till en Vålbergblandning som döpts till TEGEL. Varma brända röda toner med stråk av grå pälsull.
Det finns ca 150 sparade färgprover av Vålberggarn som spunnits genom åren. Några av dem har funnits med från början är Jeansblå, Rosen och Tallstam. Har ligger färgprovet till Tegel intill en mössa som stickats av garn från en tidigare spinning. Ingen spinning är den andra lik. Allt beror på färgaren, den som plockar ihop ullen och så spinnaren som "handplockar" garnet efter egen känsla.
En upplaga av Vålberggarn spinns i en mix av färger på 20 kg. Här har Evelina lagt ut ullen och håller på att fukta den med en blandning av vatten och spinnolja. Det gör man för att minska statisk elektricitet, skydda ullen och underlätta spinningen. Till höger på bilden syns plysen, en slags uppruggningsmaskin som delar och fluffar upp ullen inför kardning och spinning. Varje färg plysas var för sig två gånger.
När ullen är plysad börjar vi att lägga ihop en tårta av ull i tussar, lager för lager för att göra färgerna blandningen jämnt fördelade och lätt att hantera vid den lite stressiga spinningen.
Här är den färdig, 20 kg energi.
Sen fylls ett tråg med ullblandningen och Evelina sätter igång att spinna. (På bilden spinns inte tegel utan Evelinas egen Kejsar blandning, ett pigga upp sig projekt som jag ska berätta mera om i ett annat inlägg.) Det är ett intensivt jobb att spinna, 14 trådar spinns på en gång. Evelina matar in och känner igenom all ull som går in i maskinen som först kardas och sen delas upp och blir förgarn och så går 3 förgarnsträngar ihop och bildar en Vålbergtråd. Längst fram till höger syns stoppknappen som Evelina blixtsnabbt trycker på då en tråd brister eller ett "fnurr" uppstår.
När varvräknaren står på 500 är spolarna fyllda och ett avtag färdigt= 14 hg garn.
Som sen ska hasplas till härvor. Här ser man hur olika spolarna blir.
Jag är full av beundran av Evelinas kunnande, styrka och envishet. Vilken tjej!
Med hej fr. Koftan

17 kommentarer:

Elisabeth sa...

Fantastiskt att se, det är lite större mängder än vad som går på en spinnrock eller slända, för att inte tala om kardfloret :-)

Annika sa...

Vad lärorikt! Och jag blir så sugen på att testa garnet! NU!

Clara sa...

Wow, jag är stum av beundran!

fale artut sa...

Så läckert! Du är som en Kärringgodis, piggar upp i alla lägen!
Som jag sagt förut, det syns att Du är pedagogiskt lagd! Tack!

Sunna sa...

Wow, vilket arbete

Anette sa...

Tack för att du delar med dej. Mycket intressant att få se hur det går till!

Heldri sa...

Vilket spännande arbete!

Annika sa...

Väldigt intressant och kul att se - tack!

Kristina sa...

Vad kul att få vara med i processen!

AnJa sa...

Det här är spännande! Så kul att få se hur det går till. Tänk att ha det jobbet! Måste vara ett drömyrke.

Filifjonkan 1 sa...

Hej gen men man baxnar sådant arbete det är detta, men intressant att följa för en amatör som inte visste gången av det hela,

The Willow Fairy sa...

Vilket underbart jobb - man kan ju inte annat än vara glad bland all den färgen.

Susanne sa...

Tack för en stund av häpen beundran - återigen! Kom på mig själv att nästan krypa in i skärmen när jag läste och följde förloppet. Jättekul!!!! (Man kanske kan få gå på praktik en sommar :)

Tusse Fox sa...

Tänk, vilket jobb bakom garnhärvan! Tack för att du delar med dej. Köpte Wålstedts garn på Mässan i Borås och stickade en sjal. Tyckte garnet var väldigt tunt på en del ställen, rädd för att det skulle gå av

Anna-Britta sa...

Vad intressant det ser ut skulle vara kul att se i live

Heléne Persson sa...

Så kul att få se....

Anonym sa...

Jätteroligt att få veta hur min Rosenhärva blev till.