lördag 17 juli 2010

Du måste åka dit!

"Vi får stanna i Lesjöfors och ta en fika, för sen är det bara skogen i 5 mil innan vi kommer till Vansbro" sa jag till min chaufför och tillika make, då vi var på väg upp mot Dala Floda och Wåhlsteds. En bit in i samhället såg vi en skylt "Museum och café" och vi svängde ner mot en industribyggnad omgiven av stora rostiga järmföremål. När vi kikade in genom dörren möttes vi av en man som frågade om vi skulle gå in och titta på utställningarna och vi sa ja. "Men först vill vi fika" och då fick vi svar Lesjöforsmål. "Ni ska väl ha en bull också och e kak, det kostar 20 kroner, jag har just bryggt en kanna kaffe" Så satt vi utanför i skuggan och åt hembakt bulle med gaffelkaka och kaffe. Mannen som arbetade på museet kom ut och berättade om Lesjöfors och om att han just var hemkommen från en resa i Littauen, där de är engagerade i ett barnhem. Nu hade barnhemmet fått en ny förståndare, en som brydde sig om barnen och gjort såna förbättringar för dem. För mig var det en fröjd att höra både om barnhemmets förbättringar och att möta en så engagerad person.
Så gick vi in i muséet och fick en upplevelse som är mycket svår att beskriva, för museet var som ett tittskåp, rum efter rum i en labyrint. Fyllt av fakta, historier, känslor och prylar.
Allt med utgångspunkt från Lesjöfors, uppbyggt av bygdens folk i samarbete med en konstnär i början av 1990 talet. Men i högsta grad levande och myllrande av spännande prylar! Museet är ett monument över en bygd som drabbats hårt av stålkrisen på 1980talet.
Uppbyggt som en slags installationer, här om modellsnickarna som gjorde alla kugghjul i trä innan de kunde gjutas i stål.
Stålfjädrar med Lucia affisch. I love it!
Det fanns hur mycket som helst att se och höra och möta: Sveriges dragspelsdrottning, bandy, brukshistoria mm mm mm
Till och med toan var med i utställningen. Kolla noga så ser ni nog löständerna i vattenglaset. "Allt kommer från Lesjöfors" sa den trevlige mannen. "Och vi har så mycket så vi skulle kunna öppna ett museum till". Vi fick också veta att Lesjöfors faktiskt hade skolat 10 världsmästare och vilken mer liten ort i skogen hade gjort det? Sport? Bandy förtåss!
Ni måste åka dit det är oförglömligt! tycker Koftan!

5 kommentarer:

"Katten i garnet" sa...

Ser ut att vara ett spännande ställe! Roligt när man ramlar över något och få bli glatt förvånad
:-))

Jag får ta och lägga Lesjöfors på minnet.

Hälsningar/Sanna

Maria sa...

Vilket spännande ställe!Tack för tipset, det är roligt med annorlunda och oväntade upplevelser.
Maria

Eva sa...

Har oxå varit där och ätit "Bullan å Krusa",en riktig upplevelse må jag säga!

Kristina sa...

Vilken minnesvärd resa ni verkar ha! Fantastiska, underbara, engagerade människor är en lisa för den egna själen liksom för mänskligheten i stort.
Kram från Kristina

Susilull sa...

Visst är det kul att hitta såna där häftiga ställen och små smultronställen när man är ute och åker!