onsdag 21 juli 2010

Kofta utan namn

Nu är koftan som jag stickat av mitt hemspunna garn från Fales Artuts får färdig. Jag har gjort den extra figurstickad och med en framkant som är stickad i efterhand ur maskor som jag lade upp extra då jag började med nederkanten (6 på varje sida). Så först stickade jag koftan neråt och sen kanten uppåt. Kanterna är stickade i rätstickning och resten är slätstickat.Garnet är entrådigt och kardfloret är melerat, dels i ullens naturfärger som är brun och beige och så med förstärkning av blått och violett. Jag har också lagt i stråk av rosa och blått som är färgat på vit ull och det ger små "high lights" som lyfter grundfärgerna.
Jag använde stickor nr 4 till kroppen och 3 till kanterna. Koftan väger 360 gram.
Knapparna är av pärlemo, från loppis och lite omaka. Jag har lagt upp 12 extra maskor under ärmen som sen minskats i ärmen och ökats i kroppsdelen. Ökningarna är gjorda i två linjer neråt.Det är min Viola som är modell, hon är längre i kroppen än jag så koftan är längre ner på höfterna när jag har den på.När Viola är på gott humör kan man "hyra" henne som modell och jag tycker hon är jättefin, men jag är ju hennes mamma och jävig. Orsaken till att hon är så glad är om några dagar kommer kusiner, mostrar och mormor på besök, det ser vi fram emot allihop!
med glatt hej fr. Koftan
Ps. På sista bilden ser ni att Viola fått syn på något. En geting ur ett bo i väggen bakom där vi fotade. Viola blev stucken nära ögat och ser ut som Quasimodo! Getingarna är nu utplånade av min man. Sjalen i Vålberggarnet Halm blev inte fotad pga. getingsticket, men för Violas del innebär det att det blir en fotostund till och en "hyra" extra.

29 kommentarer:

Trollfägn sa...

Mycket fint, färgerna gör sig så bra mot bakgrunden OCH Violas hår :D JAg beundrar alla som orkar sticka koftor eller tröjor - tålamodet är en dygd antar jag, men jag har inte hittat den affär som säljer det ännu :S
//Tez

Tusse Fox sa...

Helt underbara...Viola och koftan!

Humlan sa...

Visst är det en fin modell på en fin modell!
Själv har jag precis börjat på min första kofta av din modell, fast det blir nog ingen kofta egentligen, har lite lin-bomullsgarn som jag ska göra en kortärmad kofta som jag hoppas ska bli längre än boleromodell... fördelen med mönstret är ju att jag får se vad det blev när garnet är slut!

Sju sorters garn sa...

Vilken härlig kofta, färgerna är ju helt underbara.

Anna sa...

Fin kofta och jättesnygg modell, en naturbegåvning :)

Hannah sa...

Jättefin kofta och underbara färger! Jag tycker om......

maja sa...

Som alltid är dina alster så snygga, önskar att jag också hade tålamodet att sticka fler tröjor, jag brukar tappa det vid andra framstycket eller första ärmen :) Aj, vad ont att få ett stick i ögat.

maja sa...

Som alltid är dina alster så snygga, önskar att jag också hade tålamodet att sticka fler tröjor, jag brukar tappa det vid andra framstycket eller första ärmen :) Aj, vad ont att få ett stick i ögat.

Sticktankar sa...

Vilka fina färger de harmoniserar varandra väldigt bra. Senaste tiden har jag mestadels lockats av starka klara färger men det här får mig att fundera i nya banor :)

TvåÄndsStickan sa...

Vilken underbar kofta!

Inga Johansson sa...

Superfina färger och vilken bra passform! Har inte börjat på min kofta än. Måste skicka efter garn till den först och avsluta mina UFO:n.

Mia stickar sa...

Viola är ju bara superfin som modell! Ta väl hand om henne nu när hon är getingstucken! Koftan är också jättefin!

Malin sa...

Fin tröja på fin modell!

Call design sa...

Vilken otur för fotomodellen (inte ekonomiskt kanske men dock för hälsan) Hoppas att hon blir snart bättre!

Koftan som jag fick äran att se en bit av på kursen blev så fin! Kombinationerna av färger är bara så grann!

Och du min stickmentor har ju gjort att jag vågat mig på att sticka en kofta, har nu kommit under armhålan och skall börja sticka kroppsdelen. har repat upp några gånger då jag konstaterat att jag inte behövde lägga till några maskor mellan de olika delarna. får öka senare isåfall. men nöjd är jag att jag kommit så långt på en vecka och att det är såååååååå kul!!!!!!!!!!!!!!!!
Ett stort TACK för en underbar eftermiddag!
Många goa hälsningar

Dabelin sa...

Hej!
Viola är en jättefin modell! Mammor är inte jäviga, de har rätt! :-D
Men det är synd om henne med getingsticket... Stackaren...
Ta hand om henne!

Jättefin kofta!
Och kanonfint garn i förra inlägget!
Jag är jättesugen på att lära mig spinna, köpte nästan ull på rea hos Panduro... Men jag skall nog ha mer utrustning och lite undervisning innan jag ger mig på det... :-)

/Malin

Maggan sa...

Kanonsnygg!! Och det ljuvliga garnet passar ju perfekt till modellen!

Saras pyssel sa...

Jättefin kofta! Och usch för getingstick!!
Jag har precis börjat så smått på min första provlapp som i framtiden ska resultera i en kofta enligt ditt mönster - det känns spännande!

Stickeri Stickera sa...

Jättefin kofta, gillar färgerna skarpt. Kul att dottern ställer upp som modell. Kanske jag ska våga mig på en kofta av din modell i höst :)

Paradiset Kaos sa...

Snygg kofta och tjusig modell!
Otur för henne att bli stucken av en geting, hoppas det fort går över.

Maria sa...

Det är en fröjd att se både modell, kofta och garn. Färgkombinationen i koftan är underbar.

Smart med den lösa kanten, den blir nog "fastare" så.

Varma... hälsningar från
Maria i Grebbestad

getingar är ett otyg.....

Anna-Karin sa...

Oj vilken snygg kofta. Hamnar högt upp på listan av den finaste någonsin, både i färg och form.

Bibbi sa...

Hoppas ni är laddade för snart landar vi :) Kram

Lilli sa...

Vilken supersnygg kofta som sitter perfekt. Vacker halsringning med det utåtvikta :) Och knappar från loppsi som är lite olika, tycker jag är charmigt och liksom pricken över i:et!! Ha det så mysigt med erat besök!

Ing-Marie i Säter sa...

Den blev jättetuff. Undrar om du får ha den själv eller om yrvädret Viola lägger beslag på den.

Annika sa...

Väldigt snygg kofta och väldigt snygg modell. Knapparna är toppen!

Anna sa...

Så snygg modell, både koftan och dottern!

Camilla sa...

En mycket fin kofta fina färger... Vi hade en disskution igår hemma vid köksbordet om just ordet kofta min 17 åriga dotter sa att det heter inte kofta utan det heter tröja har googlat lite på detta och här är svaret.

Cardigan är en långärmad, rak kofta/jacka med knäppning fram och påsydda fickor, oftast V-halsad, vanligen raglanskuren.

Ursprungligen var plagget en militärjacka av borstad, stickad ull med kantningar av päls, buren av engelska lätta brigaden under Krimkriget (1853-1856). Plagget fick sitt namn 1854 efter härföraren, sjunde earlen av Cardigan, James Thomas Brudenell (1797-1868).

På 1900-talet användes den kraglösa modellen som sportjacka, och blev populär att sticka hemma; det utseende cardigan har idag fick den på 1920-talet. Bland annat Chanel lanserade cardigan, i jersey, som dräktjacka 1926. Cardigan var stort mode i början av 1960-talet tack vare musikalen My fair Lady, ofta kallad "Higginskofta" (1960).

Så Koftan finns forfaranede och det va ju skönt att veta.

YoKo - Liten Anna sa...

snygg! Både koftan och dotra...brås på modern!

Maja sa...

Väldigt fin!
En fråga; När du stickade knappkanten uppåt, hur fick du fast den i koftan, sydde eller stickade du på något vis?
(ska för första gången testa "uppifrånochner"-koftan!)