söndag 24 oktober 2010

Den funkar!

Min nya vän, garnfärgningsmaskinen! Det är bara några små tekniska lösningar som behöver lösas på ett mer permanent vis. Slangen (som jag bytt, den gamla var rutten) måste fästas bättre, nu hänger den i ett "kosnöre" över en bjälke i taket. Och hålet är tillfälligt tilltäppt med en gammal vinkork.
Om man låter slangen ligga rinner vattnet ut och då man knäpper igång "omrörningspropellern" sprutar en fontän med vatten ur hålet även om slangen är upphängd. Men annars är den helt underbar! Värmen går upp till över 90 och maskinen rymmer 40 liter så 800gram garn åt gången är ingen match att färga.
Omrörningsfunktionen är ytterst effektiv, blurp så är garnet i rörelse. Något som ullgarn inte tycker om, så där får jag hitta lite nya vägar för att vara rädd om garnet. Jag får prova mig fram. Kanske blir det klassiska käppar, länkade härvor eller tvättpåsar. Och till nästa helg flyttar jag ner färgeriet i tvättstugan och det är rätt skönt för nu är det kallt i vedboden.
med hej fr. Koftan

11 kommentarer:

Susilull sa...

En sån makalös manick!!

Mia stickar sa...

Spännande mojäng!

liene sa...

He he så den funkade till sist!
Vilket aparat ,vilket agregat!
Ps: jag håller mid dig att sånna ruskiga dagar är som gjorda för att sticka...men en har jag inte listat ut det är stickning i sängen?!
Har du en sån med hiss så att sitposition blir mera kropsanpassat?!
Sist när jag provade sticka i sängen fick så ont i ryggen att soffan blev min favo plats!

Liene

Maria sa...

Du har verkligen fått tag i en bra grej! Smarta tillfälliga lösningar. Förstår att du gärna vill flytta inomhus nu, för det är ju lite kyligt väder. Lycka till med allt färgglatt som du skapar!
Maria

Lilli sa...

Så kul att det hela funkar :) Det är roligt att klura ut bra lösningar när problem uppstår,eller hur? Mer praktiskt också kanske att ha maskinen i källaren.

Anonym sa...

Det verkar ju fantastiskt! Jag får nöja mig med en gryta på spisen i köket. Önskar mig en tvättstuga och en färgninsmaskin!

Jeanette sa...

Vilken makalös manick!

Jag har nyligen fått en massa nyklippt ull av en kompis. Den är mycket smutsig eftersom fåren går ute i stort sett året om. Tvättar lite i taget i vasken hemma - en process som tar 2 timmar med alla olika moment och sköljningar. Jobbigt men kul - belöningen är att se den vackra snövita ullen sedan. Jag kan varken spinna eller karda men använder ullen till att tova med. Jag planerar att prova att färga den. Har sett att Filtmakeriet säljer färg att färga ull med men den är ruskigt dyr. Har du några tips att ge? Vilken färg kan funka på helt obehandlad men tvättad ull?

Jeanette

Annika sa...

Oh, vad det ser härligt ut! Skönt att komma inomhus snart!

Sunna sa...

underbart när det fungerar, ser fram emot alla fina resultat

Eva sa...

Tack för det underbara paketet som damp ner hos mej i dag,jag ääääälskar det äppelgröna . och att klämma o känna på garnet var en upplevelse bara det.

Ler, när jag läser om avloppsslangen till din färg manick; nöden är uppfiningarnas moder.

Maria sa...

Trevlig ny bekantskap, men den verkar onekligen vara en personlighet! Kanske blir tamare om den får flytta inomhus? =)