lördag 23 oktober 2010

Ribbad rand

Idag är det ett riktigt hundväder, grått och regn. Det enda jag vill göra i det här vädret är att sängsticka och lyssna på radion. Nu har jag släpat mig upp, värmt en av säsongens första glöggar och fotat vad jag håller på med. Här är en av mina favoritmönster, ni som följer bloggen har sett det förr. Här och här och här är några exempel. Jag är svag för melerade garner, men vill gärna rama in dem lite för att lyfta den så meleringen inte flyter ut och försvinner. Ögat behöver vila sig i något enfärgat för att se de vackra nyanserna. Den ribbade randen kan var ett sätt.
Här en "hit och dit" basker med ribbad rand som mönstring. Jag läser i många bloggar att fler och fler lär sig att spinna. Ofta blir det en snutt i en brokig melering som inte riktigt räcker till något, men som är fin. Jag tänker att man kan ha ett maskinspunnet garn i botten och ta det vackra melerade till ribborna. Då blir det något varm och fint av det lilla provet.
Den brunblå baskern är stickad med brun yak i botten och handspunnet meleratgarn i ribborna.
Om man stickar runt gör man så här:
varv 1 (mörkbotten) rm
varv 2 ( mörkbotten) rm
varv 3 ( ljus ribba) rm
varv 4 ( ljus ribba) am
Om du stickar fram och tillbaka:
varv 1: (mörkbotten) rm (rätsidan)
varv 2: (mörkbotten) am
varv 3 ( ljus ribba ) rm
varv 4 (ljus ribba) rm
med hej fr. Tant Kofta
Ps. Fullständig beskrivning på baskern (som är busenkel att sticka) kommer med i "Hit och Dit" mössa häftet som jag jobbar mycket med just nu. ds.

10 kommentarer:

Medea sa...

Vad fint det blir med det garnet!!

solängel sa...

Jättefint!

Jag är just en av dem som lär sig spinna nu, men har använt mig av den här ribb-tekniken även med köpegarner. Ibland har man ju kanske nåt fint, men ganska dyrt och lite uppseendeväckande garn som man inte vill sticka ett helt plagg i. Det blir lite lagomt svenskt att kombinera med en slätt, "lugnare" garn ;-)

Fru Purjo sa...

SNYGGT!!! Blir så inspirerad av dina stickprojekt. :-)

Maria sa...

Så läckert! Det blir en kanonfin basker. Tack för beskrivningen och lycka till med häftet!
Maria

Maria sa...

Härlig!

Ingrid - Inola sa...

Den här baskern ser ut att bli jättefin, en sådan skulle jag gärna vilja sticka. Var kommer man att kunna köpa mönstret någonstans så småningom? Jag är en stor "TantKofta-fan", följer din blogg och alla härliga garnprojekt du hittar på.

Myggan sa...

Vilket smart sätt att lyfta garnet på och som Solängeln sa, då kan man ju dryga ut garnet till ett helt plagg.
Det är kanske så jag ska använda min Mullvads-vinst. =)
/Anna

Hanna sa...

Ser mycke fram emot att kunna köpa de nya häftet :)
Och basker är väl helt rätt i tiden nu eller :D
//Johanna

Sunna sa...

den kommer bli perfekt, ska genast sätta upp den på min önskelista

Jeanette sa...

Åh så mysigt det lät med att sängsticka....ett ord jag kommer att ta till mig. I Malmö är det också glögg och inomhusväder men tyvärr saknar jag glögg...suck! Härlig basker! Ser fram emot häftet när det kommer.

Tack för all härlig kreativ inspiration!
Jeanette