onsdag 12 januari 2011

Köp köp!

Under resan blev vi lotsade till flera olika butiker med Indiska specialiteter. Marmorarbeten, pashmina (eller kashmir som vi kallar materialet här), mattor, blocktryck och slipade ädelstenar. Vi blev alltid bjudna på något att dricka (ofta med alkohol)och fick fina visningar av de exklusiva materialen.
Här i pashmina butiken med sjalar i många olika kvalitéer De mest exklusiva var vävda av kashmir från vilda getter. Ulltussarna handplockas från buskar och marken när getterna fäller den.
En annan typ av kommers var den runt turistmålen. Flockar med pojkar, mycket ivriga i sin försäljnings teknik. Fotot är taget inifrån bussen.
Här är vi på ett hantverks kooperativ, där det fanns en mängd produkter. Textiltryck, äkta mattor och marmorfigurer. Här förevisas blocktryck, snabbt och exakt visar hantverkaren hur det går till.
Till bomull används block i trä och till siden i metall. Man visade en liten tryckt tygbits förvandling när man doppade det i ett bad, färgen ändrades då till en annan. Jag gissar ett det var någon slags reaktiv färg man trycte med. Guiden sa att det var växtfärger ex. spenat till grönt men det undrar jag om det verkligen stämde.
En liten glad sol.
Med hej fr. Koftan

6 kommentarer:

Mia stickar sa...

Oj så mycke du får se och uppleva!

Myggan sa...

Oj, oj, oj! Hur många sjalar köpte du? Jag hade lätt kunnat komme hem med en i varje färg. =)
/Anna

Syserine sa...

Ett eldorado! Jag hade nog varit tvungen att köpa en ny resväska...

4U2! sa...

Så mycket fint.

teresa sa...

Misstänker att du är lika glad som den lilla solen - vad spännande din resa verkar!!

Linnéa sa...

Hejje! Måste bara säga att det är så kul att inse att du har varit på en resa med två av mina bästa kompisar. Tove och Peter. De frågade mig när de kom hem om jag läste din blogg (vilket de anade att jag gjorde, stickfreak som jag är). Helt underbara bilder. Tycker väldans bra om din blogg och jag önskar att jag skulle hinna sticka lite mer, men just nu sitter jag och skriver på mitt examensarbete så det finns ingen tid till pyssel utan tyvärr mest ångest över magister-examen. Ha det finfint!