söndag 13 mars 2011

Stickat och maskinvalkat del 6: Knäppa med en stickad snodd

Nu är två små väskor färdiga, här ser du hur de såg ut innan de valkades i tvättmaskinen. Har gjort snoddar att stänga med och hittat knappar som jag tycker är fina. Den röda knappen är från Tummelisa och den vita köpte jag i en sybehörsaffär på 1980talet.När jag höll på att fota dem kom Viola och nappade åt sig den mörka.
Den passade perfekt till hennes mobil, tänk att det kan slumpa sig så bra och att den blev godkänd av en sjuttonåring.Den andra har en lång snodd att stänga med, man knäpper helt enkelt genom att knyta en halv rosett runt knappen.
När jag skall sätta igång väljer jag alltid färgkombinationerna i dagsljus och lägger ofta fram det så det får ligga till sig lite. Dvs. jag går ifrån ett tag och kommer tillbaka med rena ögon och kan då ofta se om det håller och blir bra. Om jag är osäker får det ligga ett tag till och jag kan dra ifrån och lägga till igen. Den lilla väskan ska få en hank att knäppa med och som hjälpmedel används två tunna stickor en liten virknål och nålar att märka placeringen med.
Sticka snodden med ett tunt garn och med tunna stickor. Gör 4 hål med hjälp av stickan och plocka upp maskor från baksidan med hjälp av virknålen.
Plocka över maskorna på en sticka och sticka 4rm, flytta sen stickan till vänster utan att vända på arbetet och sticka 4rm igen. Upprepa tills du har en lagom lång snodd.
På den här lilla väskan vill jag göra en ögla av snodden och gör därför fyra små hål igen med hjälp av strumpstickan och drar sen ner maska för maska ner till baksidan av locket.
Nu är alla maskor på baksidan.
Och jag maskar av den tills en maska återstår, klipper sen av tråden och drar ut öglan och stickningen är låst.
med hej fr. Tant Kofta

8 kommentarer:

Rät&Avig sa...

Så fina och fiffiga!
/Ann-Britt

Tina sa...

Men, vilket bra sätt att göra en hank! Det måste fungera även på handdukar, där hanken har gått sönder. Jag brukar virka hankar, men det här kändes mycket bättre.

snakkemunn sa...

Jammen var disse inspirerende. Jeg ønsker æ gjøre noe småarbeid og disse var perfekte god fargesammensetning. Jeg plukker mine farger også ut i dagslys.

Gärdet sa...

TACK för underbar inspiration!

Tatiana sa...

Dem är så fina.

Maritas Maskor sa...

Vilka jättefina fodral du har gjort! Särskilt det som dottern tog, det mörka, var gulligt med blommorna på :)
Jag har provvalkat en lapp, men garnet var inte alls bra till det, så jag måste leta vidare i gömmorna efter ett bättre.

Anna - stickande trädgårdsstudent sa...

Älskar färgen på det mörkaste fodralet, superfint!

Loppans pyssel sa...

Tack för inspirationen! Nu har min lilla dator fått en egen väska att bo i! =)