tisdag 5 juli 2011

Inför stickstämman

Om ett par veckor är det dags för Stickstämman på Önnestads folkhögskola Jag ser verkligen fram emot dagarna och skall gå fyra olika kurser, två långa och två korta. En av heldagskurserna handlar om spedetröjor. Man får lära sig att sticka och dekorera en tröja. Inger Olsson som är kursledare har inventerat gamla tröjor på museer och hembygdgårdar och nu lär hon ut hur man skall göra för att tillverka en egen tröja.
En spedetröja stickas i ett tunt vitt finullsgarn, man använder stickor 1.5 eller 2 och det blir så fint. Jag har insett mina begränsningar och beställt en maskinstickad genom Inger och skall ägna kursen åt att dekorera den. Tröjan har ett bräm av sidentyg runt halsen och vackra manchetter längs ner på de långa ärmarna. Så dekorerar man med små pärlor och vackra band. Jag har letat fram några spännen, en guldsnodd och annat fint, sen får jag se hur jag gör.
Jag vet inte om sidentyget skall ha samma färg som tröjan eller vara lila eller rött. Några små knappar använder jag nog till dekoration. Men först måste tröjan färgas, jag tycker det är så kul så jag beställde en ofärgad. På första bilden syns några små färgprov jag gjort.
I morgon får du se hur det blev och vilken färg jag till slut valde. Vad tror du?
med hej fr. Tant Kofta

8 kommentarer:

Maritas Maskor sa...

Jag tror röd :)
Vad spännande det låter! Jag vet absolut inget om spedetröjor, så det ska bli kul att följa ditt projekt!
Lycka till och ha så trevligt på kursen!

Sanne sa...

Spännande, vet heller ingenting om spedetröjor.

frisky frog sa...

Det ska bli kul att se vad det blir av det, har aldrig hört talas om spedetröjor. Jag gissar att du väljer en blå nyans...
/Kram

Anonym sa...

Förståndigt att köpa färdigt! Det är 10 år sedan jag började sticka min spedetröja, stickor 1,5. Den blir nog aldrig färdig.

Kristina sa...

Åh, det låter som något att se fram emot! Jag har sett tröjor på bild, men aldrig gjort någon.
Kram Kristina

Anonym sa...

Det skall bli spännande att se hur du kommer att göra med den, ser fram mot bilder =)

metamorphosis sa...

Spännande!

...förstr dock helt ditt val att köpa en maskinstickad! Stickor 1.5-2, för en hel tröja?! Jisses!

Fröken Sol sa...

Har Inger någon blogg eller mail, om man vill beställa en egen tröja?
/sandra