tisdag 4 oktober 2011

Ett virktips...

Jag är så förtjust i "virkpias" enkla och fina sjal av stolpar. Har virkat flera stycken som jag använder mycket.Den här är virkad i ett tunt garn av babyalpacka 70% och silke 30%. 800m/100gram. Färgad i en mycket användbar gråblå ton som går till allt.
Jag vet att det är flera personer som virkat sjalen och några har tyckt att den blivit lite för spetsig. Susanna en Lapphexa ifrån Göteborg berättade hur hon gjorde för att få den mera rund. Enligt grundbeskrivningen gör man ökningar både i kanterna och på mitten där man virkar två stolpar, 2 luftmaskor och två stolpar i föregående varvs luftmaskor. Vill man ha den lite mindre spetsig gör man 2st, 2lm,2st på en a sidan av sjalen på den andra gör man 1st,2lm,1st.
Skillnaden ser ni här.
Har du ett lite melerad tunt garn tycker jag du skall prova sjalen. Du kommer att bli nöjd!
med hej fr. Tant Kofta
ps. Det är min man som är fotograf och han gör det så bra! Det känns ofta lite stelt att bli fotad, jag vill se ut som vanligt. Men min man vet hur han skall få mig på gott humör, jag kan inte berätta hur men att han är den bästa av alla karlar kan jag inte låta blir att skriva. ds.
Tillägg: På "virkpias" blogg finns två varianter av enkel sjal, vilket jag inte hade upptäckt när jag skrev inlägget: Här är den spetsiga som jag använt och här är en mera rak så det är bara att välja den du gillar bäst.

8 kommentarer:

Smålandsstickan sa...

Bra tips. Jag har bara stickat sjalar genom åren.

Ing-Marie i Säter sa...

Om jag gör någon sjal en gång så ska jag komma ihåg denna.
Snygg färg på den blå.

frisky frog sa...

Det är kanske dags att testa den snart...
Klart att du har den bästaste av karlar (förutom min): Du är ju bästaste Tant Kofta.
/Kram

Blenda sa...

Den där var ju riktigt smidig, alldeles lagom liksom! Fint med melerat garn också, tycker att melerat garn ska användas i enkla kreationer och inte med en massa mönster, det kommer bättre till sin rätt då! :-)

ha det gott /Blenda

Mia stickar sa...

Så fin den är i både färg och form, kan virka men har aldrig virkat en sjal!

Sunna sa...

det ser mycket bättre ut med det tipset, Tack och helt underbar blå färg på din

Carina sa...

Jättefin sjal, men vilket av Virk-Pias sjalmönster har du använt? Det finns ju flera stycken - tacksam för hjälp.

Carin Adolfsson sa...

Hallå. Jättefin sjal. Såg typ en ponsho liknade den du gjorde men där hade man gjort av mormorsrutor istället. kokthansogreta.nu/?p=20092 (länk). Men din enfärgade var nog snyggare...