torsdag 20 februari 2014

Alla dessa randiga löpare….

Varje gång jag besöker en loppis ligger de där, de randiga cottolinlöparna till salu för nästan inga pengar alls. Priset per löpare på min loppis brukar vara 10 kronor. Jag har ett lite tveäggat förhållande till dem. För 25 år sen stod jag på en arbetsterapiavdelning och varpade löpare på löpande band. Jag gillade inte cottolinet tyckte det var lite själlöst och randningarna var enligt min smak för fladdriga. Så när jag slutat på terapin tänkte jag att "Aldrig mer en löpare".  
 Men nu har jag hittat ett perfekt användningsområde för dessa löpare och det bottnar i något som jag heller inte är så förtjust i nämligen frottehanddukar. Har en känsla av att man ofta köper sig nya frottehandukar när man vill piffa till badrummet lite och så slänger man de gamla och snart nog är de man köpt för att piffa upp lika trista och unkna som de man just slängt. Ett verkligt resursslöseri.
 Så köp dig en löpare och sy dig två perfekta handdukar. Cottolin och lintovgarn som löparna oftast är vävda av är perfekta till ändamålet, bra uppsugningsförmåga och snabb torkning. Dessutom känns det som randningen blir snyggare när den hänger och pekar neråt.
Jag brukar klippa av dem rektangulära lite som gyllene snittets principer.
 Oftast är är fållen redan fixad nertill så pressar jag fram en fåll upptill med stykjärnet och sätter i ett rejält band att hänga handduken i och så en raksöm och det är klart.
 Även de loppisfyndade, det mönstrade bandet är dubblerat och ihopsytt så det blir starkt och har fina blommor på båda sidor.
Nu har jag 12 fina handdukar i en bra bomull/lin kvalitet till det facila priset av 60:- och jobbet tog en dryg timme. Visst är det bra!
Med hej fr. En som lärt sig att handdukar skall vikas 3 om 3 med hanken och fållarna inåt.
PS. Idag är det sista dagen att berätta om sin finaste färg och samtidigt vinna garn ds.

23 kommentarer:

Tyg och otyg sa...

Vilken bra idé! Den ska jag komma ihåg nästa gång jag är på loppis. Inte för att jag egentligen behöver fler handdukar, men ändå... :)

Emmas dagar sa...

Bravo! Jag har löpare efter mor min som också satt upp otaliga vävar på dagcenter. Har faktiskt också gjort handdukar av någon. Tack för påminnelsen :-)

Ullfull sa...

Så bra tips!! Nu ska här rensas i skåpen!! Tack!!

Karin-Ida sa...

Vilken bra ide!
Tack!

Kerstin sa...

Återbruk, hög kvalité, hantverk, miljö, rätt sorts vikning ( så fick jag också lära mig och gör fortfarande)...Kan det bli bättre? Bravo!

kråkspark sa...

Jag var så nyfiken att se vad du skulle visa med dukarna! Vilken fiffig ide! Man får liksom dåligt samvete där de ligger till ingen glädje. Vävde några på vävutbildningen på 70-talet och har inte kastat dem! Den som spar hon har!

Mia stickar sa...

Äntligen nån som fler som viker handdukarna tre gånger tre och likadant med örngott! På jobbet ska de vikas två gånger två och det finns ingen känsla alls i att vika handdukar!
Jättefina blev dom och vilken bra ide!

Froding sa...

Jag är en stor orange människa , har t.o.m. Hemsydd BH i knallorange!! Så jag gillar brandgult bäst!!

evahanda sa...

Vilken bra idé! Tack för den. Har nog en del löpare liggande oanvända. Mormor vävde en massa på dagvården som hon åkte till på 70-talet. De är helt klart i den här ligan både vad gäller färg och kvalitet.

Unknown sa...

Måste definitivt leta lite på min loppis så att man kan fylla på förrådet. Blir ju även fina presenter att ge bort.

Hoppar på finaste färgentåget och vill berätta att en av de vackraste färgerna som finns är naturligt rött hår! Tyvärr har jag inte blivit förädlad den vackra hårfärgen utan får ta till henna. Den största komplimang jag fått är när någon tror att man faktiskt är rödhårig. Så orangerött eller "Ginger" är min favorit"

Maja sa...

Härligt att du berättar det här Lotta!
Jag har skämts och inte velat avslöja att några av mina handdukar har varit tänkta till borden!
Nu känns det mer ok!
Tack!

Är det Ok att skriva om finaste färgen här?
Turkos naturligtvis i alla sina olika nyanser!
Finns det något vackrare än himmel och hav?
Kram//Maja

ylva sa...

Kul ide, har nu börjat på min sjal av ditt fina färgade filisilk ( inköpt på syfestivalen i Älvsjö) en lite dämpad turkos eller ankäggsblå som det ibland så vackert heter . Just den blå/ turkosa färgen är min favorit just nu....

med nål och tråd sa...

Bra grej! Ska lagras i idébanken för framtida behov :)

Linda sa...

Vilken fin idé! Återanvändning är alltid bra!

Löpmaskan sa...

Ha, ha - jag trodde du syftade på folk som springer och undrade förväntansfullt om det hade börjat säljas randiga löparkläder någonstans. Det vore skoj, som omväxling mot alla svarta tajts...

Elisabet sa...

Återbruk av bästa slag! Och visst viks handdukar och dukar i tre delar! Visste inte att det går att göra på något annat sätt:).

Iréne JB sa...

Vilken bra idé! Säger som många andra, den ska jag komma ihåg. Även här viks handdukar, örngott och lakan på tre, för så har mamma lärt mej. Dessutom ser det snyggt ut, så det så!

Helga sa...

Jag upptäckte att jag gillar tyghanddukar så himla mkt mer än frotté när jag fick flera par av min morfar. När de slitits ut (vilket nog dröjer ett tag pga bättre kvalitet förr och allt sånt) ska jag lura lite på löparidéen! :)

Manduzana stickar sa...

Så himla smart! Sånt här återbruk gillar jag :)

Anonym sa...

Roligt att få fler idéer på vad man kan göra med löpare. Själv har jag också köpt på mig ett antal billiga löpare på loppis som sytts ihop till bra och stabila, rätt snygga matkassar!

/Karin

metamorphosis sa...

Tack! Nu har jag med ens ett användningsområde för de där löparna jag aldrig köper men så gärna vill köpa!

Unknown sa...

Vilken fin idé. Först trodde jag att du sydde väskor av dem. Kanske nästa gång?
Sia

Unknown sa...

Jag har sytt väskor av dessa löpare. Viker löparen dubbel, kapar om de är för långa. En rundstav i vardera ändan. Dubbelvikta handtag i avvikande färg, eller samma om jag kapat den.