lördag 12 september 2009

Stickhäfte, loppistur och vems är knapparna?

Igår var jag till tryckeriet och lämnade in pdf filen som ska bli ett häfte med beskrivning till "uppifrån och ner koftan". Det har varit roligt och intensivt att sätta samman alla blogginlägg till ett häfte. Jag har haft god hjälp av Fale Artut som varit mitt bollplank. Hon har hittat många saknade punkter och mellanslag, men till slut kändes det bra. "Uppifrån och ner häftet" gör premiär på Syfestivalen. Idag har jag och Viola med kompis varit på loppis och där träffade jag Bohusstickan och det var kul att vi äntligen stötte på varandra.
Vet någon vem som har haft såna här knappar i jackan eller uniformen? En stjärna med blixtar som pekar utåt. Hittade dem idag på loppisen och tänkte att kanske kan de sitta i en kofta?
Jag är lite skeptisk till symboler för det kan ju handla om något jag själv inte alls sympatiserar med. I korgstolen ser ni mitt nästa loppisfynd en ullkudde i krabbasnår. Jättefin och mild i färgerna och typisk för Bohuslän. För några år sen köpte jag en kudde i samma teknik också på loppis. När jag kom hem och tittade lite närmare hade väverskan vävt in hakkors. Det gick kalla kårar på min rygg när det slog mig att det satt bondtanter på landsbygden och vävde sånt på 1940talet.
En påse ryagarn fick följa med och en linneduk i brunt!! Som för ett litet tag sen var världens fulaste färg. Man utvecklas! Ryagarn använder jag att brodera med, petit points på långstygnsväv.
Dagen sista fynd var många rullar med sysilke, knapphålssilke och två dragkedjor. Den med grön strassdekoration var oemotståndlig, ni som läser min blogg har ju förstått min fabless för elegans och flärd.
Med fniss från Koftan
Ps. I eftermiddag ska jag till Torprosen, hon ska fota min axelvärmare med prickrutor som också gör premiär på Syfestivalen ds.

24 kommentarer:

agata sa...

Fina knappar! Undrar om det kan vara från gamla Televerksuniformer? De hade ju någon "krabba" av åskblixtar med en stjärna i mitten, har jag för mig.

fale artut sa...

Oj, vad du ligger i! Men det var inte så många saker att ändra, du har verkligen gjort ett Bautajobb! Men det var verkligen roligt att få kika lite! Tack! Och TACK för dina uppskattande ord!
En kofta i lite dova toner naturen, med liten strassdragkedja låter väl flashigt!?
Du kommer sökert på något maffigt!

AnJa sa...

Det vore toppen att få ta del av häftet med koftan. Kommer du att ha det till salu efter syfestivalen?? Här har du i så fall en hugad kund!

Anonym sa...

http://sv.wikipedia.org/wiki/Televerket

Lena sa...

Har just suttit och tittat igenom sidorna med koftan. Kommer det att gå att få tag i häftet om man har massor med mil till syfestivalen och inte kan åka dit??? Skulle gärna vilja köpa det för jag är SÅ sugen på att sticka en.

Kati sa...

Kommer man attkunna köpa häftet om man inte kan komma till syfestivalen? Jag skulle så gärna vilja ha ett häfte för att kunna sticka en egen uppifrån och ner kofta.

Hälsningar
Kati

teresa sa...

Ja, det var kul att äntligen få hälsa. Nästa gång kanske vi ska ta en fika??
Jag gjorde värsta fyndet; en vit Waldemarsudde-kruka för 5kr - mamma betalade över 300 för en ny sådan i våras!

Kajsa/Nytt om sytt sa...

De där hakkorsen, kan inte kudden ha varit äldre då? Nazisterna tillskansade ju sig symbolen som användes till annat innan:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Svastika

Sunna sa...

Vilka fynd du gjort, underbar dragkedja, skulle passa ypperligt till bruna nyanser i en jordkofta kanske. Jag är jättenyfiken på din axelvärmare, får vi se den efter mässan? Häftet du gjort skulle jag gärna vilja köpa ett ex av. Må gott

Rosenvante sa...

Vilken tur det finns loppisar. Fina grejer du fick tag på.

kristina sa...

Tänkte också säga att det var Televerkets uniformsknappar, men ser att andra redan svarat detsamma.
Vilka fina loppisfynd! Det där med fula bruna dukar som blir jättesnygga igen har väl med flexibilitet att göra, eller hur?

The Willow Fairy sa...

Tänkte också direkt på televerket, men hade de uniform?

Svastikan är visserligen en gammal symbol och en lyckobringande, men tyvärr har den fått allt för negativa associationer. Inget jag skulle vilja ha i min soffa...

Hanna sa...

Vilken underbar blogg, Tack för att jag fick titta in.
Hanna

Mia stickar sa...

Hoppas allt går kanonbra för dig på syfestivalen! Tror du kommer att göra succe. Kan tyvärr inte komma, avståndet är för långt men jag ska tänka på dig och glöm aldrig att du är en Superkofta!

Tant Kofta sa...

Hej på er!
Tack och lov att det var televerket, skämt åsido. Det kan ju vara lite kult att ha en kofta med televerksknappar.
Om krabbasnåret med hakkors. jag har förgäves letat i mitt beredskapslager men hittar den inte så jag kan visa. Men den är vävd med bomullsvarp och maskinspunna, syntetfärgade garner i grälla färgtoner som inte är blekta. Så den är absolut vävd på 1900talet då syntetfärgen kom.
Om stickhäftet: Den kommer att finnas till försäljning på nätet efter festivalen, så att alla som önskar kan köpa en.
Med hej fr. Koftan

Anonym sa...

Televerket hade såna knappar. Det var ju ett statligt verk och självklart hade man uniformer, arbetskläder och dyl.

Toril sa...

Kul idé att göra ett häfte av sina blogginlägg:) lycka till å ha en fin söndag!

Merope sa...

Hej! I Jakob Kulles Svenska Mönster för konstvävnader och broderi från 1892 finns svastikan med som ett grundmönster - att användas i olika typer av vävnader. Och har hängt med långt fram tror jag som traditionell när man kopierat gamla vävnader. Men visst borde den sentida väverskan reagerat? Och förstår tillfullo att man inte vill ha en sådan kudde idag!

Garntrollet sa...

Kanske är "hakkorsen" vävda tidigt 30-tal, innan man visste vart det barkade... man kan hoppas. Eller att det är en buddhist som vävt! Ibland känns det lite lustigt att se bilder på buddha med ett hakkors i pannan...

Garntrollet (igen) sa...

Olustigt, kanske jag borde ha skrivit!

Garntrollet (åter igen) sa...

Och Televerkets anställda (de som var mobila och ute och fixade med ledningarna) hade väl orange overaller, om jag inte minns galet? Som de orangea bilarna som också hade blixtarna målade på dörrarna!

Eva sa...

Så bra att jag kan köpa kofthäftet! Jag vill gärna sticka minst en till till mig själv.
Hoppas bara att du har tillräckligt många ex av äftet.
Eva i Lund

Thomas sa...

Vad fint ni har fått det på gården! Ni har ju gjort mycket fint av er tomt! (Nu är det väl en 15 år sedan, jag hade äran att besöka er) Men det har hänt mycket fint av bilderna att döma! Skoj!

//Thomas i Umeå

Susanne sa...

Ser fram emot stickhäftet när det kommer :) Lycka till med allt du har på gång!