torsdag 23 maj 2013

Himmelsblått och nya gröna löv...

Nu är grönskan som vackrast och den gröna tonen som löven har gör mig varm inombords.
 I trädgården blommar äppleträden och det lite släpande ljuset som blir på kvällen är så vackert.
 Min favorit färgblandning idag är ljust lövgrönt och himmelsblått. Se här på Mias tröja så snyggt.
I morgon flyger jag till Peking och sen vidare mot Inre Mongoliet. Det är högsäsong för kashmirullen och jag följer med föreningen Stickas resa dit. Så nu kommer det att vara lite stilla på bloggen under 10 dagar.
Med hej fr. en med resfeber.
Ps. Nästa öppen koffert är av förklarliga skäl andra lördagen i juni dvs. den 8/6 och går det som jag planerar finns det nya garner från Kina att köpa ds.

måndag 20 maj 2013

Svens kofta.

I helgen har vi haft bästa besöket. 
Alla var glada utom lillkatten Doris som höll sig undan. Stora lugna Rolandkatten har puffat och gosat med Sven så han har haft svårt att hålla balansen. 
 "Katten" är ett ord som Sven använder till alla djur.
 Koftan jag stickat blev lagom stor och lagom tjock, som en liten jacka till sommaren.
 Under helgen har vi tränat på att gå i trappor, upp och ner.
 Undersökt tekniska prylar, den elektriska nystmaskinen var extra intressant.
 Plockat med smågrejer, här kameralocket men oftast knappar.
Och lekt tittut som är ett härligt och trivsamt sätt att umgås.
Med hej fr. Tant Kofta

lördag 18 maj 2013

Nya pelagoner med hjälp av kokosbollsmetoden:

Innan stickningen slog till ordentligt i mitt liv var jag under en period passionerat intresserad av pelargoner. De finns i ett otal varianter, är relativt lättodlade och är gammaldags trivsamma.
 Då hade jag hundratalet olika sorter och höll på mycket med odlingen och sticklings förökade MÅNGA plantor varje säsong. Efter några olika försök och lite experiment kom jag fram till "kokosbollsmetoden" som alltid fungerar bra.
1. Köp en plastask med kokosbollar och ät upp dem.
2. Köp små torvkrukor helst runda 12 st passar precis i lådan och ställ dem i asken.
3. Fyll på med jord, vattna låt stå tills krukorna mörknat av fukt.
(Eftersom jag har så få sticklingar att rota i år tog jag ett mindre kärl. En loppisfyndad kylskåpslåda fr. 60 talet. Då jag inte hittade några runda krukor fick det bli kvadratiska.)
 4. Preparera sticklingarna, ta bort de nedre bladen och bladfästena och låt ca två bladfästen återstå upptill. Till vänster preparerade sticklingar och till höger ännu ej åtgärdade.
5. Stick sen ner en stickling i varje kruka, ställ asken - formen ljust och med undervärme (särskilt viktigt tidigt på våren) och håll sen krukorna fuktiga = mörka.
6. Efter ca tre veckor börjar det växa ut rötter genom krukan och då är det dags att plantera pelargonen i en egen lerkruka. När den sen växt ett tag så knipsa av toppen då grenar sig pelargonen.
Metoden har många fördelar särskilt om man gillar kokosbollar (min familj var till slut hjärtligt trötta på "gräddmunkar" som de kallas i Bohuslän) : Den tar lite plats, askarna kan ställas tätt i fönsterkarmen. Det är lätt att hålla odlingen lagom fuktig eftersom torvkrukan visar hur det står till. Man ser när det är färdigt, när rötterna kryper genom torven. 
Lycka till och många hej fr. Tant Kofta
ps. tack Ingrid för pelargon sticklingar! ds. 

torsdag 16 maj 2013

Laddar.......

Sitter och sippar grönt kinesiskt jasminte, för mig ett perfekt sätt att komma i riktigt Kina stämning.
Jag har varit i Peking ett par gånger och varje måltid inleds med en liten kopp med just jasminte. För mig väcks minnen ofta med hjälp av dofter, smaker och färger. 
Om en vecka åker jag till Inre Mongoliet och Peking tillsammans med andra glada stickade på Föreningen Sticka, Hemslöjden och Kinaresors spännande resa. Idag är jag lite yr för igår besökte jag vårdcentralen och vaccinerade mig. En spruta i varje arm och en ruskig historia att dricka. 
Om jag har resfeber? Ja absolut!
Med hej fr. Tant Kofta

söndag 12 maj 2013

Vårstädat.....

Idag har jag städat växthuset och putsat fönstren och jag är så nöjd för städning är inte min starkaste gren.
 Så nöjd att jag plockade några blommor i trädgården och satte på borden. Blå och dubbla vitsippor som jag fick en gång på en resa med blomsterflickorna.
 När jag ändå var i farten fick mina växter flytta upp ur källaren. Tyvärr har vintern gått hårt åt dem, några vettskrämda doftpelargoner, citronen och så de verkligt tåliga agapantusarna är allt som finns kvar.
Så fort jag fixat färdigt i växthuset tog sig gamla Roland en tupplur.

 Det finns inte många bilder på mig när jag städar och eftersom jag anser att jag lever ett jämlikt förhållande med min man så ser ni här ett tydligt bevis på att inte är bara han som håller ordning.
När jag sopat golvet skrubbade jag gatstenarna och den stora hällen, ser ni att det är en Sverigekarta?
Med hej från en ordentlig
Ps. På tisdag den 14/5 är det 11kaffe och öppen koffert fram till 18.00. Välkomna! ds

lördag 11 maj 2013

Kofta till Sven....Uppifrån och ner och så upp igen

Nästa helg kommer Sven på besök och då skall han få en sommarkofta av mig. Den är stickad med en blandning av olika bomullsgarner i samma tjocklek och stickor nr 4. De beigetonade är färgväxande bomull, den svarta och den petrolfärgade är från Ateljé Huskroken och den mörkgrå låg i en goodiebag från SIV.
 Modellen är Kofta "uppifrån och ner" och då jag randade tröjan var jag noga med att ta en mörk och  en ljus rand växelvis för att få en distinkt randning. Som ram tog jag det petrolfärgade garnet.
 Så här gick jag tillväga: Började direkt med kroppen och använde ett annat garn som hjälp vid uppläggningen. Du kan läsa hur man gör här. Därefter stickade jag koftan utan att halskant och framkant.
 Här är den blivande nederkanten på koftan. Jag lade upp 6 extra maskor på var sida om mitten och använde åter igen en extra tråd i uppläggningen. Så stickade jag den petrolblå nederkanten och maskade av (på insidan för att slippa kedjeraden som bildas).
 Så vände jag på koftan pillade bort extratråden och plockade upp de 6 extra maskorna och började sen sticka uppåt. Varje gång jag kom fram till den randiga kroppsdelen stickade jag ihop första maskan i det randiga och sista maskan av de petrolblå. Till kanterna använde jag stickor nr 3,5.
När jag stickat upp kanten på båda sidor avslutade jag med att sticka halskanten och gjorde några minskningar i varje hörn där man annars ökar då man stickar neråt.
Med hej fr. Tant Kofta
ps. Doriskatten är med som vanligt, när jag tar fram kameran kommer hon som ett skott och svansar runt. Går allt som det ska blir det smått här i huset efter midsommar. Doris har träffat en stilig kattkille och jag är full av förväntan ds.

tisdag 7 maj 2013

Bobyggare med smak....

Så här ser det ut fågelholken uu uppifrån då man lyfter på taket. I år håller en talgoxe på att bygga bo. det verkar som den gillar lila. Holken hänger på vårt hus strax under ett fönster och består av två rum. Sovrum och maskinrum med plexiglasruta emellan. Vi har kameran kopplad till en dator via en lång USB sladd som gör filmning lite trixig eftersom det blir ca fem sekunders fördröjning från det man startar filmen och den börjar filma
Om ni tittar under etiketter och "fågelholken" ser ni hur det såg ut för två år sen då bodde ett blåmespar i holken och de bäddade med mossa och gjorde ett högt mo med massor av material. Talgoxarna som bor har nu verkar vara mera finsmakare vad det gäller bomaterial. Här finns min färgade ull, älghår och vad jag gissar är ull från grannens svarta hund.
Här kommer en liten film om hur det går till i bobyggandet.

Med hej fr. Tant Kofta

måndag 6 maj 2013

Tjo vad det var livat i holken.......

Förra årets projekt "alla kan skapa" gick i stöpet på grund av alltför långfibrig ull. De små fåglarna fick helt enkelt inte loss ullen från nyporna Här kan ni se hur sdet såg ut. Så i år har jag klippt den i småbitar och i helgen fyllde jag på ny ull eftersom den första var slut.
 Om du tittar noga på bilden under (den går att klicka upp) så ser du en blåmes som är och hämtar ett fång med turkos ull.
Med hej fr. Tant Kofta

fredag 3 maj 2013

Till sommarstickningen.....

Eftersom straten av min webbshop dragit ut på tiden erbjuder jag nu några kvalitéer här i bloggen. Kanske till sommarstickningen.
Sjalpaket "Klippkort"eller "Raka Rör" 
Beskrivning och garn 220:-
Övre raden fr. vänster: 1. Blekgrön 2. Bränd orange 3. Jeansblå
Nedre raden fr. vänster: 4. Bläckblå 5. Lövgrön 6. Mild vinröd
Handfärgad Filisilk från Atelier Zitron 70% merinoull och 30% silke 600m/100gram. En härva garn och stickor nummer 4 ger en stor sjal som är mycket mjuk med ett härligt svaj eftersom den innehåller silke. Filisilk är en av mina favoritkvalitéer, använder sjalen virad runt halsen under vinterns och lös över axlarna svala sommarkvällar. Har sjalar flera år gamla och flitigt använda som fortfarande håller stilen. 
 Modell "Klippkort", randig i slät och rätstickning med hålprickar.
 Modell "Raka Rör", smala slätstickade linjer på en avigstickad yta med en liten spets i kanten.
Färgväxande bomull från Peru - Eko och Fairtrade märkt. Färgvxande bomull är en ursprunglig bomull som får sin färg redan när den växer på busken. I paketet ingår 200 gram bomull och beskrivning. Sjalen stickas med stickor nummer 4, garnets tjocklek är 400m/100gram 
 Färger:
Övre raden fr. vänster 1. Cream Pima  2. Brown Café  3. Brown dark 4. Chokolade
Nedre raden fr. vänster 5. Natural 6. Green Avocado 7. Green forest
 "Klippkort" färgväxande bomull
Pulspaket "Blommig mudd" eller "Med blad i kanten" beskrivning och garn 60:-
Muddarna är stickade med dubblelt garn och stickor 2,5 som ger en tunn mudd som passar fint att ha inomhus då man vill hålla sina handleder varma.
Qooperfina är ett Eko och Fairtade garn och består av en blandning 50% babyalpacka, 48% färgväxande bomull och 2% koppar. Den lilla tillsatsen av koppar anses motverka reumatisk värk, artros och stress.
Färger: 1. Silver 2. Oat - oblekt 3. Granite - beige 4. Hickory - brun

Hör av dig via mail hej@tantkofta.se vid intresse.
Portofritt om du beställer för 500:- annars tillkommer vanligt brevporto.
Allt gott hälsar Tant Kofta