måndag 27 september 2010

Åter i verkligheten

Idag är det lite dagen efter på många sätt. Det har varit Syfestival och inget annat under 3 dagar. Jag hade kameran med mig och hade tänkt att dokumentera för att visa er som inte var med hur det var, men tiden försvann och vips var helgen slut. Det är så roligt att träffa alla under mässan! Många kom fram och hejade och ville se hur man stickar en hit och dit mössa. Några känner jag igen från förra året och några bloggare har jag också hejat på. Sister knit, Inga, Bibblostick, Willow fairy och många fler. Så hejade jag bara hastigt på Call design och AnnaKarin som hjälpt mig att sticka några mössor inför mässan, stort tack för hjälpen! Så här såg min monter ut i söndags innan vi öppnade. Viola har varit med under hela mässan och hon är som Kajsa Kavat "Utan henne så gick det inte!". Ni förstår nog hur stolt och glad mamma jag är! När man står i en monter hinner man inte titta så mycket på vad andra har att erbjuda. Det är full fart mest hela tiden, man byter några ord med varandra i farten.Men jag kan berätta att Madamerna Kruz från Jörlanda är två glada tjejer, Garngalleriet har så vackra garner och knappar. Lienes designs Prada garn och fantastiska alpacka är som "smör". Kram till tjejerna på Ullomera och Anders och Liene för trevlig samvaro då vi åt middag tillsammans på lördag kväll. Men det bästa har jag sparat till sist, här sitter jag och en Lotta till. Vi var som ler och långhalm i Norrköping i början av 1980talet. På den tiden var vi några och 20, unga och fräscha. Så flyttade jag till Romelanda och Lotta till Leksand för att blir sadelmakare och vi tappade kontakten. Häromnatten hittade Lotta mig i bloggen och nu kom hon upp till Syfestivalen från Viken i Skåne. Vi har inte setts på 22 år, det blev både skratt och tårar. Men sen återupptogs vårt goa tugg från förr allt var sig likt.
Med hej fr. Koftan

måndag 20 september 2010

Om mössor hit & dit

Här är min hattstock som jag rotat fram för att ha med på Syfestivalen till helgen. Den är köpt i Nörrköping på 1980talet och kommer ifrån en nedlagd stråhattsfabrik. Man skruvar fram rätt storlek efter en liten måttabell som sitter fast på träskivan den står på.
Nu är det full fart med förberedelser och jag har inte alls hunnit så mycket som jag från början planerade. Det är som vanligt, ideérna kommer studsande och jag hinner aldrig med allt.Men en del har jag fått ihop och det ska bli så kul att träffa er. För ni kommer väl? Jag finns i monter A:31 mittemot där jag höll till under förra festivalen. Min koffert ska med och i den finns stickkit till "hit & dit" mössor och lite handfägat garn. Viola följer med och hjälper till precis som förra året och hon har lovat att ha på sig sin halsduk.
Nu svar på några frågor jag fått på mailen.
  • Under festivalen säljer jag stickkit till "hit & dit" mössor med beskrivning.
  • När jag är hemma igen kommer det att finnas kit att köpa i kofferten här på bloggen.
  • Senare under hösten kommer ett stickhäfte. Det kommer att innehålla de olika momenten (som är busenkla) för att sticka en hit och dit och beskrivningar till många olika modeller av mössor som passar både vuxna och barn.
  • I Borås har jag egen monter och workshops, men jag kommer kanske att ta en sväng till Syfestivalen i Stockholm för att heja lite på Wålstedts .
Med hej fr. Koftan
ps. Är som de flesta dyster över att vi i Sverige nu har ett Främlingsfientligt parti i vår riksdag ds.

lördag 18 september 2010

Hon är en rosenknopp!

Idag fick jag låna lilla Emilia snart 6 månader för att fotografera "hit och dit" mössan "Rosenknopp"Fast alla kan se att det Emilia som är rosenknoppen!
Vid sidan av mig står mamma och mormor, skojar och pratar med Emilia under tiden jag fotograferar. Emellanåt när det blir extra kul, viftar hon med både armar och ben, så där som man gör när man är en trygg och glad unge.
Mössan är stickad i violblå angorett och har små rosor av slät alpacka. Rosorna är faststickade snoddar snurrade i spiral. Kanten har en liten udd och jag har gjort små öronlappar med knytband av snoddar.
Vi passade på att prova ett litet "Grönt äpple" på henne också.
Viola var behjälplig i modellandet, men det är inte så lätt med pigga små bebisar som är i farten. Rätt var det var tog hon ett rejält tag om Violas kind.
Ja det var allt för idag nu skall jag snart gå och lägga mig och jag kommer nog att drömma om en liten rosenknopp.
med hej fr. Koftan

onsdag 15 september 2010

Äpplen "hit och dit"

Här är Trulsa och Molly med var sitt äpple "hit och dit" mössor.Vem som skulle ha vilken var givet. Trulsas rödbruna hår trivs ihop med ett grönt och Mollys ljusa med guldklang gör sig så bra med ett rött.
När man fotar gäller det att hitta en neutral bakgrund, en grågrön vägg och en trave marksten inne på gården blev perfekt.
Mössan avslutas med en stickad korv som blir en pinne och så ett par blad som sys fast. Trulsas pinne är lila och det blir så snitsigt till hennes vackra hår.
Här syns meleringen i den röda mössan. Båda garnerna är infärgade just till att bli äpplemössor, kvaliten är en mjuk blandning av merino och angora.
Det är inte vilken dag som helst idag! Molly fyller 5 och har fått en sparkcykel med hjärtan på. När vi var klara med fotograferingen fick jag se en liten sparkcykel uppvisning med olika trick.
Trulsa visade att man kan springa jättefort när man är 2½ år.
Med hej fr. Koftan som fortfarande är livad och i farten efter en trivsam fotostund på en gård i Majorna.

söndag 12 september 2010

Nu har jag en ullveranda!

Först och främst ett mycket stort och varmt tack till alla som skrivit så fint om mössorna! Tyvärr är det inte mina barnbarn, det är min arbetskamrat som är mormor. Får nog vänta lite innan jag får mitt livs efterrätt. "Hit och dit" mössorna gör premiär på Syfestivalen och då kan du komma och få en liten intro i en workshop. Koffterten ska få följa med och där kommer det att ligga Stickkit till flera olika modeller. Efter Syfestivalen får kofferten flytta tillbaka till bloggen och då kommer det att finnas stickkit att beställa för dig som bor i en annan del av Sverige ( än den bästa som är Västkusten) . Har inte planerat att åka till Stockholm och Syfestivalen där, men kanske blir det en liten sväng för att heja lite på Wålstedts som skall dit. Men först måste jag kolla om hotellet i "Flempan" har någon ledig sängplats.
Nu har jag flyttat in på verandan med alla nyfärgade garner och jag "Yllar" runt som sjutton. Här är en liten Yllelänk (om du är född på 1970 talet så är det varning, känner flera som blir tokiga och får rysningar av låten).
Överst en härva "äpple", sen små nystan som skall bli rosenknoppar och blad.
Och till sist lite äpplegarn igen. Åter till nystmaskinen!
Många hej fr. Koftan

onsdag 8 september 2010

Två små bakelser

Här är Tuva och Mira i varsin "hit och dit"De är som små bakelser båda två. Deras mormor (som ibland leker lotto med matberedaren) hade planerat att Tuva skulle ha den rosa och Mira den gröna mössan. Så blev det inte, Mira nappade åt sig den rosa och så fick det bli. Samtidigt som jag knäppte loss höll mormor föreställning, en slags "pippipjäs".
När vi sen frågade dem om de kunde ge varandra en puss började de med sina leksaker. Sen varandra, de är tvillingar och håller ihop i vått och torrt. De här mössorna är stickade i bomullsgarn och rosen består av en snurrad stickad korv.
Till Syfestivalen har jag färgat upp alpackagarn i de rätta marsipantonerna, det blir små stickkit så flera små bakelser kan hålla sig varma om öronen när hösten kommer.
Hej fr. Koftan

tisdag 7 september 2010

En award från två håll

För några dagar sen fick jag en utmärkelser från Skarvtjärns Greta och Monicas livsstil Det är så glädjande att bli uppmärksammad och spännande att läsa om andra i de sju "sanningarna"om bloggaren som ofta finns med i utmärkelsens villkor.
En annan är att skicka den vidare tillandra bloggare, men det villkoret bryter jag.
Nu kommer iallafall 7 sanningar om mig:
1. Jag är mycket svag för humlor och försöker ofta fotografera dem.
2. Jag slås ofta av att jag njuter mest och gläds i det lilla. Det lilla är det stora. Att skratta gott ihop med kamraterna på jobbet. Få syn på de små spindelbäbisarna som spindelmamman vaktar eller bara hisna i hur vackert röd en skalbagge är, är några exempel.
3. Jag skulle vilja bo i ett hus högt uppe i ett träd. tex här helst i den runda kulan.
4. När det bär till är jag en fena på att laga mat, men tyvärr gör det inte det så ofta.
5. Jag är mycket barnslig och gillar att leka. En riktig höjdare var när vi lekte lottodragning hemma hos en arbetskamrat. Hon använde en matberedare fylld med pingisbollar och en dammsugare som sög upp bollarna genom röret där man annars stoppar ned det som skall mixas. Det blev ett himla liv då allt slogs på innan bollen fångades upp. Men jag vann ett par röda spetsstayups och en kompis vann 6 mobiler, tyvärr skrotade, men ändå.
6. Om jag inte fick äta bröd skulle jag dö. I Majorna finns två helt fantastiska bagerier. Har just klämt i mig ett par skivor dinkelbröd med äpplebitar stekta i honumg och timjan.
7. Jag är mycket sällan overksam, har nåt på gång för det mesta.
Många hej fr. Kofta

måndag 6 september 2010

Igår var nästan allt Grönt

När jag färgar kör jag med en färg hela dagen, kan på så vis spara på varmvatten, använda färgbadet gång på gång och fylla på med pigment vartefter. Letar mig fram till nya kulörer genom att justera lite fram och tillbaka med pigmenten för att hitta den nyans jag letar efter. Mina färgblandningar består har oftast tre olika pigment. Först de som bildar kulören och så en "sotning" med grått eller svart för att dämpa de brillianta och självlysande pigmenten. Här är lite av det jag färgade i söndags. Målet var äppelgrönt, marsipan och gröna blad. Längst bort skymtar lite rosa marsipan, en besvärlig ton att hitta som gjort att jag nu har gott om knallrosa garner. Mellan grytorna och högarna med garn hade jag även ett trivsamt besök. Call design med sällskap var med en stund och klappade garn. Jag ska få lite stickhjälp nu när många mössor skall fixas inför Syfestivalen.
med hej fr. Koftan

söndag 5 september 2010

En mycket söt Citron

Idag har jag fotat en "hit och dit" mössa på modell. En "citron" stickad i Angorett en merino och angora blandning.
Med mörkbruna kloka ögon klär lilla Ella, 11 månader så bra i mössan.
Hon var lite fundersam och undrade vad vi höll på med .Fyra vuxna kröp omkring och viftade med armar och ben för att hon skulle skratta och till slut kom det ett leende. Visst är hon rar och söt som socker.
Med hej fr. Koftan

lördag 4 september 2010

Idag ser jag rött

Jag gjorde det igår, färgade rött i olika toner och idag ser jag färgtonerna mer som de är. Garnet har torkat, ljuset är bra och jag har vilat ögonen under natten. Det känns bra och vissa färgtoner är riktigt vassa. Färgning är svårt, men väldigt roligt och ibland är det som förgjort att få till rätt ton. Den här gången har jag lyckats bra med en klarröd. Jobbar nu intensivt med förberedelser inför Syfestivalen i Borås. Stickar mössor, skriver beskrivningar och färgar. Lite handfärgat skall få följa med i små stickkit till barnmössor. Här är en liten äpplemössa i "hit och dit" metod. Under veckan skall den fotas på en liten tjej som har så vackert brunrött hår. Hennes systers är halmfägat och till henne skall jag sticka ett rött äpple. Ni ser garnerna i bakgrunden, jag gör den mer melerad så som röda äpplen ofta är.
Jag har en arbetskamrat som döpte sin flicka så, "Rött äpple". Tycker det är en så vacker tanke! På bosniska är ordet Elma och eftersom jag träffat Elma vet jag att namnet passar precis. Min minsta fick namnet Viola, det var hennes storasyster som föreslog namnet. "Hon skall heta som en blomma och hon kan ju inte heta Rosa, det är ett konamn" tyckte Bella. Viola är ju både en blomma och en färg. Storasyster Bella får mig att tänka på en klocka, hennes ton är stark och klar. Med hej fr. Koftan