söndag 27 februari 2011

Ny "kostym" för koftan

Borde vara mer välklädd, kanske lite mer formell, särskilt när jag jobbar. Men jag är som jag är och för mig är koftan det optimala plagget, lättburet och bekvämt.Nu är det inte så att jag saknar koftor, men det är ju kul att vara lite ny och fin. I somras spann jag entrådigt garn som skulle bli en sjal, men det bidde ränder i en kofta istället. Det är Inger Wålstedt som färgat ullen till garnet jag spunnit och så har jag färgad garn i grönt och mörk turkos att klä de melerade ränderna med. Knapparna i pärlemo är matta och olivgröna och köpta hos Tummelisa. Mer om koftan kan ni läsa i "Koftans kofta" om en stund.
med hej fr. Koftan.
Imorgon blir det en dekorativ avmaskning

lördag 26 februari 2011

Stickat och maskinvalkat del 2

Nu har jag stickat och valkat provlappar under några dagar och lärt mig en massa nytt. Är det någon av er som provat och gjort någon nyttig erfarenhet som kan vara bra för oss att veta? För mig har det blivit tydligt att kanterna är viktiga och behöver extra omsorg och att uppläggningen kan bli tjock och klumpig. Dessutom tror jag att jag man lätt hamnar i att använda för tjockt garn. Valkningen gör ju att den färdiga produkten tjocknar ytterligare.
Självklart skall ett par tofflor bli tjocka och goa men behöver en väska vara så tjock och klumpig? Under första delen av "Stickat och maskinvalkat" kommer jag att visa hur man stickar ett fodral eller väska så som jag gjorde mitt Ipadfodral, som är slätstickad och saknar sömmar eftersom den är rundstickad.
Här är jag igång med en liten slät väska till Ipadens alla små anslutningskontakter och sladdar. Den skall färgas efter valkningen och det gör jag i en form i ugnen. Hur det går till får ni snart se. Garnet är Wålstedts ullgarn 4,5/2 och jag använder stickor 4,5 antalet maskor är 64.
Eftersom jag tycker mina provlappar blev så tjocka stickar jag även en väska (i samma maskantal som den vita 64 m) med ett tunnare garn, Raumas 2tr gammelserie strikkegarn nm6,5/2 och stickor 4. Använder en lång rundsticka och stickar med "magic loop". längst ner i kanten syns en tråd i avvikande färg. det är uppläggningen som sen petas bort när man syr ihop väskan innan valkning. Då får man en smidig botten utan valk.
Att lägga upp den avvikande tråd. Lägg upp med korsuppläggning, använd två olika trådar. Garnet du skall sticka med och en bomullstråd som du sen petar bort då du sytt ihop väskan.
Börja med att göra en ögla (som sen petas bort) Lägg sen upp med korsuppläggning. Ha tråden som skall bli maskor att sticka med över pekfingret och tråden som skall plockas bort över tummen.
Har är 64 maskor upplagda, vik stickan på mitten så att det är 32 maskor på varje sida,
Vänd stickan så att den sida som har "små korta efterstygn"längs kanten vänds utåt och tråden som du skall sticka med sitter i den undre stickan på höger sida.
Dra den övre stickan bakåt så spetsen precis sticker ut. Dra ut den undre stickan så du får en lång böj från rundstickan börja sedan att sticka. På bilden har jag stickat ett par maskor och sen fortsätter tills maskorna tagit slut på den övre raden. När jag är färdig vänder jag stickningen medsols och börjar om. Den övre stickan dras till baka och den undre dra ut så den får en lång böj. När du gjort så ett par varv vet du att du kan "magic loop".
Imorgon blir det en snygg avmaskning plus något mer.
Med hej fr. Koftan.
ps. Efter väskan blir det ett laptop fodral ds.
pps Hör av dig om du vill att jag ska länka till någon av dina valkningserfarenheter dds.

söndag 20 februari 2011

Jag förbereder.......

Vad roligt att ni är intresserade av att sticka mobil eller laptopsfodral. Den stickade och sedan valkade ullen är perfekt! Jag ler och känner igen mig när jag läser om lager med växtfärgat som legat i "några" år. Under veckan som kommer förbereder jag mig lite och så blir det start under nästa helg. Jag tänker visa er lite om valkning. Ett bra sätt att starta sticket, någon snygg avmaskning, olika alternativ att stänga fodralet mm. mm.Jag vet att det är många som är erfarna "tvättmaskinsvalkare". Planerar länka till olika tips ute bland bloggarna så att flera kommer igång. Hör av er om ni har något att bidra med.I helgen har jag stickat på min kofta och kanske blir det färdig ikväll. Sen återstår fästning av trådar och det mycket uppiggande jobbet att hitta lämpliga knappar!
med hej fr. Koftan

fredag 18 februari 2011

Ett förslag....

Jag gillar tanken att valka stickat i tvättmaskin (eller för hand) så det blir tjockt stadigt och bättre än de syntetmaterial som vi har för att skydda mobiler och datorer! Det blir personligt äkta, mer miljövänligt och BRA! På bilden en valkad lapp som jag sen färgat, det blev som en akvarellmålning.
Om ni vill kan vi ha en liten "sticka mobilfodral" period där vi delar med oss av erfarenheter och stickar lite ihop. Jag har lite erfarenheter och tips och jag vet att det är många fler som har det. Så om du har lust att vara med tycker jag du skall gå till ditt garnförråd och leta fram ullgarn, där fibrerna är lite grövre (inget merino och inget som inte killar). Ett skyddande fodral skall vara stadigt och alltför finfibrig ull för blir vekt. Ett förslag kan vara plädgarn eller något annat ullgarn med lantras ull. Om du använder plädgarn tycker jag du skall ta dubbelt garn och använda stickor 5 eller 5.5 . Lägg upp ca 25 maskor och sticka en slätstickad kvadratisk lapp och fäst trådarna. Notera höjd och bredd på ett papper och stoppa sen lappen i tvätten när du kör ett 40graders program. När den kommer ut tycker jag du skall dra ordentligt i den så den blir en "fyrkant" igen.
Vill ni vara med?
undrar Tant Kofta

tisdag 15 februari 2011

Sticka och maskinvalkat del 1: Lite om att valka i tvättmaskinen

Något som jag skulle vilja undersöka mer är att valka stickat i tvättmaskinen. Har provat att sticka vantar som blir jättebra, täta och varma ( det kan du se här eller här). Så valkade jag mitt Ipad fodral och det blev en perfekt kvalitet. Ett halv cm tjock, mjuk och tät kvalitet inte olikt de skumgummifodral som finns att köpa. Fast mycket snyggare och mer miljövänligt!
Någon frågade hur mycket det krymper och det är lite svårt att svara. Jag har en känsla av att det krymper lite mer på höjden än på bredden. Men det bästa är att provsticka två likadana lappar och tvätta den ena. Då vet man precis. Här har jag stickat lappar av Rowans tweedgarner, lite små trista innan valkning och helt ljuvliga och så vackra därefter. Jag använder lite grövre stickor än till vanlig stickning så att det finns en krympmån. Försök att tänka bort det här med att det är trist att sticka provlappar. För det är genom provlappen du hittar nya vägar och nya idéer och hittar fram till bästa sticksättet för garnet.
Jag provstickar alltid och sover därefter på saken innan jag startar en ny stickning. Då blir det färre grejer som man upptäcker är för breda när man stickat hälften eller man lägger åt sidan efter ett tag för att det inte känns rätt.
Här är Wålstedts ullgarn 3/2 med stickor 5 som tvättats i en vanlig 40° tvätt. Det är lite knöligt när det kommer ut så jag brukar få dra ordentligt innan det blir rakt och snyggt.
Före och efter, lagom tjockt till ett laptopfodral.
med hej fr. Tant Kofta

lördag 12 februari 2011

Den som spar hon har....

Eller den som söker hon finner. Ni vet ju redan att jag hittar så bra grejer på loppis. Tycker det här med loppis känns bra på flera sätt. Loppisen jag fyndar i drivs med ideella krafter och pengarna går till välgörenhet. Och allt som säljs är skänkt och inte slängt, ett bra sätt att återvinna.Det finns egentligen bara en baksida på hela konceptet: Det blir fullt hemma hos mig! Men bra ändå, för nu när min Bella (som gillar extra allt) fått egen lägenhet kan hon beställa ur lagret. "Vill du ha några saftglas med roliga prickar?" frågade jag och fick ett ja. När jag plockade fram dem var det 6+6+5+3= 20 glas plus en kanna. Visst blir man glad av glas med prickar!Ett annat uppiggande fynd gjorde jag nyss. 5 meter tunt gardintyg i bomull med äpplen, aldrig använt. Tänk att det har legat i ett skåp hos en liten tant i massor av år och nu skall det bli gardiner hos en ung tjej. Sist vill jag visa Bellas glas som hon får av mormor, ett och ett vid födelsedagar och till jul. Nu har hon lägenhet med skåp att ställa dem i. Serien heter "Klocka" och kommer från Reijmyre glasbruk. Jag tycker de är jättefina och det är extra roligt eftersom min mamma kommer just från den lilla bruksorten i de Östgötska skogarna.
Med hej fr. Koftan

fredag 11 februari 2011

Lite om Vålbergmaskinen

I förra inlägget skrev jag om att "Vålbergmaskinen" åter är igång och det kan man nästan säga är trolleri. Maskinen är som katten och har minst 9 liv. Den ursprungliga maskinen är specialbyggd i Tyskland 1936 till Wålstetds textilverkstad. 1943 brann spinneriet ner och eftersom det var krig och det inte kunde köpas någon ny maskin byggde tusenkonstnären Lasse Wålstedt upp en ny spinnmaskin av skelettet som var kvar efter branden.
Snart har den spunnit i 80 år.
Det är det legendariska "Vålberggarnet" som spinns på maskinen. Ett entrådigt grovt och melerat ullgarn som liknar ett handspunnet.
Här sitter Lasse (som är svärson till Lasse Wålstedt) och spinner. Att garnet får ett handgjort utseende beror på att ullen går igenom en mycket kort kardnings process. Det gör att ullen behåller sin lyster och garnet blir lite ojämnt. Lasse matar in plysad ull som är plockad ur en tårta (en blandning som oftast görs i en omgång om 20kilo). Den här färgblandningen kallas "Fjäll i december". Hos Wålstedts har otaliga blandningar spunnits genom åren och alla finns sparade, små tussar av färgad ull fästa på ett papperark med noteringar om hus många kilo av varje färg som används. Därefter går ullen in i kardverket och ut på baksidan av maskinen.
Där finns flordelaren som är läderremmar och de delar kardfloret till strängar som sen går ihop tre och tre och spinns till garn. På bilden ser du den nya flordelarremmen och hur det såg ut när den var på väg att sättas in. Den måste bytas var 5-10 år och nu är alldeles nybytt, det är ett stort jobb att byta remmen hela maskinen måste skruvas isär och därför är det "tjoho" känslor på Wålstedts nu när det är gjort.
Hur funkar maskinen? Jo den jobbar i en cirkel. Man matar in nertill, så går ullen in i kardverket och kommer ut baktill, så går den uppåt och över maskinen på flordelarna och så fram och spinns och nystas upp precis över inmatningen. Så den som spinner matar in och kollar det nyspunna garnet på samma gång.
Är det något som är äkta så är det här!
Tycker Tant Kofta

söndag 6 februari 2011

En kejsarröd sjal och ett par vantar i samma färg

Ni som läser bloggen kanske minns det "kejsarröda" garnet som Evelina spann på Vålbergmaskinen när jag var på besök hos Wålstedts förra året.Häromdagen kom en bild på mailen, Evelina i sin röda sjal och mössa i färgen "hjortron" som är stickad med förkortade varv.
Jag skrattade lite för mig själv när bilden kom, för på min stickor satt just ett par vantar i samma kejsarröda ton".
De här vantarna värmer mig på flera sätt, av varm ull, varm röd färg och av energin som Evelina använder när hon spinner. Broderiet är lite som det är och kan tänkas påminna om ett kvinnotecken eller en blomma eller en vindsnurra, ja vad tycker du?
Med hej fr. Koftan
ps. Det roliga jag vill berätta är att Vålbergmasknen nu är igång igen efter byten av remmar, tjoho! ds.

lördag 5 februari 2011

Helt och hållet på lust

Jag har inte stickat en kofta på länge, den senaste var "Mullvadskoftan" och det var i somras. Det har stickats mössor och muddar och nu senast vantar. Så härom dagen frågade jag mig själv vad jag hade lust till och svaret blev en kofta. Eftersom koftan är min "uniform" måste jag tänka att jag förnya mig lite också. Efter en kvälls provstickning var det dags att lägga upp. Utgick ifrån ett entrådigt garn jag spann i somras, av färgad ull från Wålstedts i maffiga turkosa toner med stänk av lime och lila. Fyra härvor räcker inte till en kofta och enligt min mening mår melerade garner bra ihop med enfärgade. Det melerade blir vackrare och det enfärgade djupnar av sällskapet. Så nu blir det en blockrandig (vad annars?) lite längre kofta med många knappar eftersom jag gör ett knapphål i varje grön rand.
Det är så roligt att sticka! Jag njuter av den enkla släta stickningen, kopplar av och tänker bara ett blockrand till.
Med hej fr. Tant Kofta
ps. Imorgon blir det något som jag tycker är roligt! ds.
pps. Imorgon klockan 18 uppdateras kofferten med några härvor nyfärgat garn dds.