söndag 29 november 2009

Spinnprovsvantar - lantras ullens himmel del 2

Ni som läser bloggen minns kanske att jag hittade mina gamla spinnprover då jag städade i somras. De satte igång mig på flera sätt, bla provade jag att spinna igen och mitt första prov var av ett färgat flor avsett för tovning. Så gjorde jag den himmelska koftan och nu är jag åter i ullhimlen för jag har fått ull från Jämtland och jag smider nya planer. Men vad har det blivit av alla spinnprover? Jo jag har börjat sticka enkla vantar som kanske ska bli julklappar. När jag plockade i påsen med alla snuttar delade jag upp dem färgmässigt. Mitt fösta par blev i blått och brunt. Lite stenlavsfärgat och lite Värmlandsbrunt och så vanligt syntetfärgat. För att ha koll på åtgång har jag nystat varje sort i två nystan. Då vet jag hur det räcker och randningen är ett sätt att få vanten enhetlig trots alla "slattar".
Lägg märke till de färgmatchande aluminiumstickorna, nr 3.5 inköpta på loppis. Suveränt snabbsickade och bra på alla vis.
Här är två nya högar av små nystan på gång som också ska bli vantar. Pälsullsgrått med krapprött och lite syntetrött. För några år sen köpte jag den här elektroniska vågen, använder jag hela tiden, den har blivit ett måste för mig.
med hej fr. Koftan

lördag 28 november 2009

Förra året slutade jag att köpa julgranskulor

"Nu är det stopp, nu räcker det!! sa jag till mig själv efter förra julen då jag packade ihop kulorna och hade inte ens hälften hade hängt uppe. Det var Bella som började samla "disney kulor" som i Piff och Puff filmen på julafton. De första köpte hon i London när hon var med pappa och farmor på weekendresa då hon gick i sexan eller sjuan. Hon har den hängande i "ridåer" i sitt fönster varje jul. Året då Bella bodde på Irland och jag gick och längtade efter henne började jag och Viola också att samla. Vi har dem packade i fina lådor under året det fyller en ordinar Ikea garderob så vi har skapligt med kulor och behöver inte fler. Men idag kunde jag inte låta bli.För på mitt loppisbesök idag fanns det lådor och påsar med kulor för 10 eller 20 kronor. Mina favoritkulor är kottar och här är 9 nykomlingar i stallet.
De här köpte jag för lådornas skull, barndomsnostalgi.
En nalle, en trumma och två lyktor, är särskilt svag för den rostfärgade.
När de är lite nötta och ser spröda ut är de vackrare i mina ögon. Det hela gick loss på 80 kronor, det är väl inte så farligt?
Med hej fr. Koftan.

fredag 27 november 2009

I lantras ullens himmel del 1.

Igår var jag på bussgodsterminalen som ligger intill Centralstationen i Göteborg och hämtade en säck.Två världar möttes, staden och landet. Det var en härlig känsla att bära pappsäcken ihopknuten med vad vi som barn kallade "kosnöre"(sisalsnöre som bla. används till bindning av höbalar) till bilen. När jag öppnade säcken kom doften av färsk och ren fin ull spetsad med lukten av hö med mycket örter i. Behöver skriva att det här är känsla av rikedom och äkta liv!
Mellan tidningsblad ligger ull från olika får, både lamm och tackor.
Från vitt till beige, till brunt i flera toner och så till sist brunsvart.
Det är ull från Värmländska skogsfår och deras mamma är Fale Artut. Nu ska jag ut i mitt arbetsrum och karda lite.
Det är tvunget!
Stor kram och tack till alla i Ytterån!
Med hej fr. Koftan, imorgon kommer del två.
Ps Imorgon har Torprosen med döttrar julmarknad. Mycket Besökvärt! ds

onsdag 25 november 2009

Kängor för novemberbruk

Några av er frågade hur mina "trotsa grått novemberväder" kängor såg ut. Här är de! Och nu behövs de verkligen. Vi har "Västkust regn" idag, regndropparna flyger vågrätt genom luften och man kan inte se tydligt ut genom fönstren för allt rinnande vatten. En färgklick piggar upp! Under kängorna ligger min favorit höst-vinter bok. Vinterns goda ting av Fanny och Anna bergenström. Den ger också lust i allt gråmurr.
hej fr. Koftan

söndag 22 november 2009

Baskrar

Nu är beskrivningen till "mjuk valkad basker" färdig och den gör premiär imorgon Måndag 23/11 på knappkväll hos Bolla på Älvsborgsgatan i Majorna. Vi öppnar klockan 17 och du kommer när det passar. Förutom alla Bollas fantastiska knappar finns garn till muddar och baskrar. Bolla dukar upp en liten fika med macka. Ta med dig stickor (till muddar 3,5mm och basker 5,0 mm)eller stickning om du vill sitta och umgås lite i butiken. Matilda 5 år och min Viola är fotomodeller, på flugsvampsmössan sitter så livstycksknappar.
Violas lila basker har fått en kant med bleklila porslinsknappar.
Det var svårt att fota idag, det gråa ljuset gjorde bilderna lite suddiga.
Lillasyster Moa snart 2 år testade också mössan samtidigt som hon plockade i en skål med knappar.
med hej fr. Koftan
ps. Bolla dator kraschade häromdagen och det har gjort att hon inte kunnat svara er som tingat plats till knappkvällen. Alla är välkomna hälsar Bolla! ds.

lördag 21 november 2009

Solen skiner på citronerna och himlen är lite blå

Veckan som gick var förfärlig, under ett par av dagarna försvann ljuset och allt blev grått. Det var så dystert så jag gick och köpte mig ett par röda lackkängor för att pigga upp mig.
Men idag skiner solen, helt ljuvligt, livsandarna föds på nytt. I mitt växthus har nu citronplantorna små gröna citroner. Titta här om du vill se dem i blom. Lägg märke till ljusstrimman som lyser på citronen.
De är inte så knalligt gröna längre utan börjar dra lite mot lime.
I växthuset står också lite pelargoner.
Här är "Nutmeg" som blommar mot en nästan blå himmel.

Många tack!

Det här med hur stor en barnvante skall var är inte så lätt att reda ut. Men jag har fått hjälp på vägen, så nu ligger jag i startgroparna för "prinsesstårtvantar" i barnstorlek. Stort tack till Tålamodspåsen som skickade flera kopior bla. från boken om nålbindning som Naturlikt berättade om. Så vill jag tacka barnen på Gul och Musiken för att de ställde upp så jag fick rita av deras händer. Det var mycket engagerade barn som stod runt pappret och resonerade. En pojke frågade mig vilket som var bäst att skriva när det gällde hans ålder. "Jag är fyra, men fyller 5 om två veckor". Alla var överens om att det vara bra att skriva 4 nästan 5år Så vill jag tacka Call design för fina nyckelband.
Och Klara Johanna som skickade fina vantar i byte mot rizomer till femöringar.
Om en stund ska jag blogga igen för här skiner solen!
Med hej fr. Koftan

torsdag 19 november 2009

Sockar med spetsstickat skaft

Här är de vita Bosniska sockarna jag skrev om igår kväll. Tätt och fast stickade med ett entrådigt ullgarn i kvalitet "gobelängull" som vi benämner lite rustika och glansiga ullfibrer här i Sverige. Jag föreställer mig att man även på Balkan har ursprungliga fårraser långt från mjuka och matta merinofibrer. Garnet ser handspunnet ut, spunnet av en skicklig spinnerska med ganska hård tvinn som lyfter fram ullens glans. De här sockarna är också stickade från tån och uppåt.
Startade med en kvadrat i tån och sen stickade runt, runt med ökningar på fyra ställen. På sidorna och på under och översidan av sockan. Ökningarna ligger åt samma håll och liknar nästan osynlig ökning åt vänster.
Hälen tror jag skapats med hjälp av en istickad tråd som man sen pillar bort och får maskor av. Sen har hälen stickats som avslutningen på en vante, med minskningar på 4 ställen. Två på varje sida
Skaftet är stickat med tvärställda hålbårder och enkla flätor med stickade ribbor däremmellan.
Upptill finns en liten virkad kant med stolpar. Visst är de fina!
med hej fr. Koftan

onsdag 18 november 2009

Bosniska sockar "nerifrån och upp"

Jag har en arbetskamrat som kommer från Bosnien och för ett tag sen visade hon mig två fina par sockor. Nu har jag kommit till skott och fotograferat dem, eftersom både Viola och jag har stora fötter så jag har fyllt upp dem med en härva garn inför fotograferingen.Vad jag kan se är de stickade från tån och uppåt och är avmaskade vid skaftet.
Tån startar med en stickad kvadrat som man sen plockar upp maskor ifrån. Sockan är fast och stickad med vridna maskor, det vita är bomullsgarn och det gröna ett blandgarn. Mediha min arbetskamrat berättade att förr var sockorna alltid stickade i ull.
Det röda mönstret följer inte med sockan runt om utan förflyttas uppåt i fyra separata mönsterbårder.
Hälen är stickad som en avmaskad "vanttopp". Visst är de fina! Distinkta i mönstringen och med spännande konstruktion. Imorgon blir det vita spetssockor i handspunnen ull också de från Bosnien.
Håll ut i gråmörkret! med hej fr. Koftan

måndag 16 november 2009

Amaryllis och fina damer

Jag har i många år kämpat med ett blomstermissbruk och nu fått hygglig koll på läget. För inte är det väl sunt att köpa växter mest varje dag, något som jag gjorde för några år sedan.Nu köper jag bara ibland, dels för att jag har många växter som jag övervintrar och har år från år. Med också för jag insett att ibland ser man inte skogen för där är så många träd. Det blir snyggare på fönsterbänkarna om det inte är för tätt helt enkelt.

Men så här års slår köptarmen ofta till, det är ju mörkt och man behöver piggas upp. Jag älskar hyacinter, jasmin och amaryllis. För att fira bilbesiktning utan anmärkningar så hamnade jag på Plantagen där de hade de köp tre och betala för två. Så nu kommer vi att ha det så fint till jul! Två speciella rosa, en vit och en multiblommande röd. Jag är lite svag för lerkrukor och de här har jag hittat på loppis Freja och en med vågor från Uppsala Ekeby, en randig från Steneby och en riktigt gammal märkt Alingås.Igår beskrev jag de vackra camé damerna på en knappmudd utan att visa dem ordentligt.
Här är de, med stil och finess.
hej fr. Koftan

söndag 15 november 2009

Några "knappa" muddar

Här är några superenkla muddar som jag dekorerat med knappar. Jag är svag för prickar och det är ju just vad en knapp är.Den grå mudden "En mudd i all enkelhet" (längst bak i bilden) med vita blanka glasknappar är stickat efter den här beskrivningen. Den beigefärgade bouclemudden är buslätt; sticka fram och tillbaka växelvis 2räta varv och ett avigt, så får du de praktiska vågorna som gör mudden välsittande. Dekorera sen med Bollas knappar med fina damer, som små mini kaméer. Uddmudden (närmast) är stickad i ett mjukt garn merino/kashmere och pyntad med liten prick i rött kläde och en pärlemoknapp fastsydd med sysilke.
De färgade muddarna har glasknappsblommor och tjeckiska små favoritknappar i grått och grönt.
Mina hjortronvantar har blå knappar av samma favoritsort. Stickor till alla muddar är 3,5 och maskantalet runt 30 maskor, åtgång till ett par muddar under 25 gram garn.
Med hej fr. Koftan
Ps. Kolla in den här länken, se på bildalbumet i "Tomten kom tidigt i år" Fale Artut in action på MusOlles museum i Ytterån. Ds

lördag 14 november 2009

Nyfärgat

Hemma hos oss luktar det surt. "Som en kemifabrik" säger KM. Jobbar med förberedelser inför knappkvällen hos Bolla och färgar garner som sen kan bli pulsvärmare med Bollas fina knappar på kanten.Det är så svårt att fotografera färger, det blir aldrig bra, inte den här gången heller. De är mycket vackrare i verkligheten, softa och färgrika på samma gång. Garnerna är tunna lyxgarner i merinoull och angora. Man stickar med dubbelt garn och stickor 3.5. Använder samma garn till mina baskrar och då är det stickor 5 som gäller. Imorgon får ni se några knappmuddar som då ska vara färdiga.

måndag 9 november 2009

En festvärmare och en fråga.

Vi ska på bröllopsfest under julen och sen inbjudan kom har det spökat lite i mitt huvud. Jag är ingen riktig festprimadonna, känner mig ofta ganska tafatt och lite töntig i såna sammanhang. Vad har man på sig då man inte gillar kjol eller klänning? Ett plagg är fixat, jag har stickat en festvärmare i angora. Garnet kommer från Curiosa stickeriers kaniner (det är helt underbart) och jag har färgat den lite "natthimmelblågrått" Sen är tanken att "stjärnor" av pärlemorknappar skall vara påsydda. Till det får det bli en top, snygga byxor och snitsiga blanka skor.
Nu en fråga: Var kan man hitta storleksangivelser till barnvantar? Jag håller på att göra beskrivningar till "Princesstårtevantar" och jag tror att barn skulle gilla dem.
med hej fr. Koftan

Tillägg för att göra det tydligare:
Det jag söker är inte maskantal eller grundmönster, det räknar jag ut. Det jag letar efter är en mall där man anger hur stor en hand är i olika åldrar. Det finns för kroppen och fötter men jag har inte hittat hand. Är det någon av er som vet var det finns?

söndag 8 november 2009

En röd basker

Efter några dagars förkylning med farten på noll är jag åter på banan. Nu är det uteslutande knappkvällen på Bolla som planeras och förbereds.
Jag gillar baskrar, de är varma och så kan man variera sättet att bära dem. Snitsigt och elegant på svaj eller nertryckt över öronen så den värmer ordentligt. Bella min äldsta dotter hade en knallrosa basker under hela sin småbarnstid. Hon bar den alltid nerdragen över öronen, det passade hennes bestämda personlighet perfekt. Hon hittade den som tvååring i en reakorg på Åhlens, jag stod och grävde i ett hörn av korgen och då jag tittade upp hade hon snappat upp den och tagit på den. Det fanns bara ett sätt att ta sig ur affären: Att köpa baskern. Bella kallade den sen för sin Baskett och i min inre bild av Bella som liten flicka har hon alltid basketten på.
Här dekorerar jag en nyvalkad "flugsvamps" basker som ska med som inspiration till Bolla (Måndagen den 23/11)Jag stickar dem i angoramerino från min koffert. De stickas på tvären med dubbelt garn och med stickor 5. Man upprepar en rapport tills man kommit runt och har en cirkel.
Så syr man ihop den och syr upp en kant nertill. Stoppar den i tvättmaskinen i 40 grader
Innan tvätt var barnbaskern så här stor. Den krymer ordentligt, blir tät och mjuk. Håller på att konstruera beskrivning i tre storlekar, litet barn, 5-6år och damstorlek.
Knappeliknapp hälsar Koftan

tisdag 3 november 2009

Knappar, knappar, knappar!

Igår eftermiddag var jag på ett riktigt äventyr! Jag var hos Bolla och tittade på hennes knappar. Jag har alltid tänkt att samla på knappar är ofarligt. De är ju så små och tar nästan ingen plats alls. Några glasburkar och ett par fina askar är ju ingenting.

Men Bolla hon kan göra som Joakim von Anka gör med sina pengar, hon kan bada i knappar. Den ena sorten är finare än den andra.Jag hamnade som i ett slags knappbakrus då jag kom hem. Fick lägga mig tidigt, vila och smälta intrycken.
Men nu är jag igång igen, planerar och fixar!
För Bolla och jag bjuder in till ett litet "knapp event".
Det blir "Knappkväll" Måndagen den 23 november hos Bolla på Älvsborgsgatan i Majorna. Vi startar vid fem med knappsmörgåsbord och inspiration. Återkommer med mera info lite framöver. Maila till info@butikbolla.se för att boka plats.
med hej från Koftan

söndag 1 november 2009

Det bidde VANTAR

Kommer ni ihåg det här inlägget? När jag skrev det hade jag en så bra idé som jag tänkte prova, men det blev inte så som jag tänkt mig. Jag repade upp och började om. Vad kan jag göra av 1hg vackert Vålberg "Hjortron"? Något som värmer, klär och gör mig glad i vinter! Svaret blev, ett par vantar.
Vantarna har en tunn nederkant i färgen "havsturkos" och små prickar av gul vadmal och underbara koboltblå porslinsknappar. Efterstickningen har de "handvalkats" försiktigt för att bli lite tätare.
Knapparna tog nästan slut på första vanten och nu har det gått några veckor och jag har inte skaffat fler och sytt färdigt. Jag är inte säker på om knapparna ska vara kvar, det är kanske för mycket?
Här är det fantastiska idén som jag repade upp, alldeles för klumpigt.
Vad tycker ni om knapparna? undrar Koftan