söndag 30 augusti 2009

En mudd i all enkelhet

Jag har stickat några mycket enkla muddar med en liten kant som passar bra att dekorera. För mig föll valet på knappar men världen är ju full av vackra ting. Bad Viola att fotografera dem och igår kväll kom hon hem med 120 bilder. Här är ett urval:På lekplatsen.De vita muddarna är stickade av mina gamla spinnprover. Längre ner i inlägget hittar du beskrivningen.
Visst är det fräcka tjejer!
Rosa angora/finull från Madame lutuss och röda glasknaappar.
Röd ullgarnsmudd med pärlemoknapp och liten filtbit.

En mudd i all enkelhet
Material: ett mjukt ullgarn med passande stickor, en bit lintråd till uppläggningen.
Lägg upp: 30 maskor, 5 till kanten och 25 till mudden. 30maskor är lagom till stickor 3 och ger då en mudd som är ca 14 cm. Har du tjockare garn minska maskorna på mudden men behåll alltid maskorna till kanten. Använd en lintråd vid uppläggningen hur det går till ser du här.
Varv 1: 25rm, omsl, 1rm, 1am, 1rm, 1am, 1rm
Varv 2: 1rm, 1am, 1rm, 1am, 2am tills, 25rm
Varv 3: 25am, omsl, 1rm, 1am, 1rm, 1am, 1rm
Varv 4: 1rm, 1am, 1rm, 1am, 2am tills, 25rm
Varv 5: 25rm, omsl, 1rm, 1am, 1rm, 1am, 1rm
Varv 6: 1rm, 1am, 1rm, 1am, 2am tills, 25am
Upprepa varven tills mudden är lagom stor sy sen ihop den med hjälp av maskstygn.
Dekorera till sist med dina finaste knappar eller något annat fint.

hej fr. Koftan

fredag 28 augusti 2009

Stickar o stickar o stickar o stickar o........

Jag är helt uppslukad av min molnkofta, stickar varje ledig stund. Den är så rolig att sticka och det är så spännande att se hur det blir. När jag kardade kändes det alldeles för mesigt, det var bara ett ljusblått barnsligt fluff. När jag sen spann kändes garnet för spräckligt. Plockade då bort en del lite mörkare blå stråk.
Nu känns det riktigt bra, lagom mycket meleringar och stänk av gult, orange och rött som ger livfulla "solstråle" effekter. Det är lite märkligt att de spelar en så stor roll, effektfärgen är högst 10 gram ull som finns med i en 700 gramsblandning. Nertill skall koftan ha en lite mera åskblå ton. Jag stickar livet och en ärm samtidigt för att fördela så snyggt som möjligt. Garnet ligger nystat i 25 grams nystan. För att få båda ärmarna likadana delar jag av varje 25 grammare i två och trär upp en av nystanen på en lång rundsticka. De ska jag sen ha till den andra ärmen och då ligger de i rätt ordning på stickan så jag inte tappar bort mig. Särskilt glad är jag för effekten som blev vid ett av knapphålen. det ser ut som en liten fågel som tittar på mig.
Nu måste jag sticka lite igen! hej fr. Koftan

måndag 24 augusti 2009

Roligt och spännande!

Jag ska vara med på Syfestivalen i Borås den 25 -27 september!
Visa hur man stickar koftor "uppifrån och ner" och förhoppningsvis träffa några av er IRL. Återkommer med mer info inom några dagar.
Nu förstår ni varför jag börjat sticka fler koftor, de skall visas i Borås.
Idag har nyhetsbrevet kring syfestivalen gått ut och då jag kom hem låg ett annat mycket roligt brev i min låda. Vad sägs om förslagen till märketiketter?
Det är min syster med Bibbis textil som broderat dem åt mig och jag är helnöjd!!
Nu skall jag nysta himmelsgarn, stort tack för allt beröm jag fått för det.
Hej fr. Koftan
ps. kotletterna är okej idag ds.

söndag 23 augusti 2009

Fnurror på tråden och ont i fläskkotletten

Idag har jag legat i som sjutton! Sporrad av de vackra kardrullarna spann jag tre av 14 rullar igår. Resultatet såg bra ut så jag studsade ur sängen imorse och satte igång att spinna då övriga familjen fortfarande sov. Igårkväll talade jag strängt till mig själv. "Du får inte börja sticka innan allt är färdigspunnet! Så efter frukost bestämde jag mig "Att nu ska det blir klart idag!" Vid lunchtid började det att värka i ryggen. "Det är den del av ryggen där grisen har sina fläskkotletter" sa min kära man uppmuntrande. Nu förstår jag också rent fysiskt vad en "fnurra på tråden" betyder (de hade en förmåga att uppstå under hela eftermiddagen.)
Men nu är jag klar! 700gram garn, (jag spann det som fastnat i kardmaskinen då jag ändå var igång). Varje rulle från maskinen väger 50 gram och först spann jag hela spolen full på spinnrocken. Men så insåg jag att om jag delar rullen på två går det mycket lättare att trampa på spinnrocken och garnet är så lätt att skarva så jag gick den lättare vägen. jag delade floret på längden och har matat in lite på snedden från floret. Nu ska garnet tvättas och sträckas så en del av överflödig snodd försvinner. Garnet kommer också att blomma ut lite eftersom det är både angora (100gr) och alpacka (100gr) i blandningen.
Hej från en mör men nöjd Kofta

lördag 22 augusti 2009

Små lätta moln

Som "Små lätta moln" ligger nu 14 kardade rullar med ull som ska bli min himmelskofta. Det är totalt 675 gram och det känns som en liten skatt. Jag har tidigare beskrivit hur jag färgat och imorse låg allt tesat och klart färg för färg. Med tesa menar jag att jag delat på alla ullstaplarna för hand för att förenkla kardning och undvika att det bildas "knutar" av ull i floret när man kardar i maskinen.
Så ligger allt upplagt, från början hade jag tänkt att hålla till i växthuset men det förhöjda kardbordet gick inte att få ut från vävstugan så det fick bli vårt tillhåll. Min man är tålmodig vevhjälpare och jag matar in.
Här har vi kardat färg för färg i maskinen. De toner jag hade lite av kardades i strängar intill vandra på valsen. En sån rulle ser du överst till vänster. Den vita ullen är av "egen produktion". För många, många år sen hade jag angorakaniner och 10 år efter det finullsflasklamm. Den ullen ska nu bli moln till den blå himlen.
Med hjälp av våg, min känsla och lite olika beräkningar fördelar jag ullen i högar om 50 gram. Några med mycket vitt, någon lite åsktonad och så ljusblå. Toppar med lite kontrastblått och färg i varje hög.
Kardar sen ihop högen till en rulle oftast ljusare i en kant och mörkare i den andra. Samtidigt som det är roligt och spännande är det lite nervöst. Blir det snyggt? Är det för mesigt eller är det för fladdrigt i tonerna. Melerade garner har ofta en tendens att vara väldigt vackra i härvan och sen tar färgerna ihjäl varandra i stickningen. Just nu känns färgerna bra, jag har provspunnit ett par härvor och de ser inte så dumma ut.
Det blir nog garnrapport imorgon.
hej fr. Koftan

fredag 21 augusti 2009

Regn, sol och en Ojdå båt

Ledig fredag är inte dumt! Regnet har smattrat på taket då jag suttit i växthuset och tesat (dragit isär) ull inför stora kardningsdagen som blir imorgon. Min man har lovat att veva kardmaskinen och det är jag mycket tacksam för. Har nu färgat 550 gram himmelsblå ull i olika toner och räknar med att mixa med vitt och lite stänk av solgult och åskgrått. Rapport kommer imorgonNär regnet höll upp kom genast en humla för att smaka lite på en agapanthus.
Igår hade vi en sällsynt vacker kväll. Vi gick upp till sjön, jag stickade på den lilla barnkoftan och klimpen fiskade. men han fick bara en liten aborre som fick hoppa tillbaka i vattnet igen.
På vägen hem "tjompade" jag grovt och blev blöt upp till knät och så hittade vi ett par liter kantareller som fick dela plats i korgen med min stickning. Imorse då jag sängstickade lite trillade det ut en kantarell ur den lilla koftärmen.
Häromdagen fick jag ett mycket glädjande mail. Läs noga! Båten heter OjDå. Tack snälla Karin för att du skickade bilden!

söndag 16 augusti 2009

Mitt mål är himmelskt

Jag har gått omkring och tänkt på en kofta blå som en himmel i några veckor. Idén kom då jag spann av mina melerade tovningsrester. Här ser ni ett färgat fluff som ska bli kofta och så här gjorde jag: Förra helgen testade jag att färga på ett enklare vis och nu har jag förbättrat mina metoder lite till. Jag har blandat ett flytande koncentrat av Zenits yllefärg som man köper som ett pulver. Det gör att man kan dosera mer förfinat och blanda mer efter känsla.
5 gram färg löses i lite kokande vatten och så fyller man petflaskan och får 1 gr= 100ml vätska.
Till mina färger idag har det gått åt ett tiondels gram för att få till himmelsblått. Jag väger med en krutvåg, Klimpen och jag delar våg. Han väger krut till sina jaktskott och jag färgpigment.
Igår köpte jag två stora ugnsglas formar billigt på loppis. De fyller jag med ull (100gram i varje) Slår på kallt vatten som ullen får dra upp och till sist häller jag på färg och ättika enligt recept. Sätter på locken och in i vanliga ugnen som är kall och slår på 175grader. Sedan får det stå tills det börjar sjuda och ca 20min till. Ut med formarna av med locken, låt svalna. När det är helt kallt börjar jag tvätta ullen.Hjälpmedel, billiga durkslag och superanvändbara tubtrug baljan. Durkslagen används som tvättkorgar och det funkade väldigt bra. Bara att lyfta upp och ner (det blir ingen filtning alls). Så mina kära tvättpåsar och centrifugering.
Här ser ni dagens resultat. Jag har färgat både finull och lite grövre gobelängull (från Liecsterfår). Slängde också med angora och lite alpacka. Ingen filtning!
Är jag i himlen eller vad tror ni?
Hej fr.Koftan

torsdag 13 augusti 2009

Agapanthus

Nu blommar mina Agapanthus så himmelskt. På långa stela stjälkar svävar de lysande blå bollarna.Jag har flera olika sorter som jag skaffat på olika vis. De stora blå vid växthusets gavel är arvegods, en städsegrön sort som på en kringlig väg kommit hit till Romelanda från Trädgårdsföreningen. De är så pampiga och färgen är intensiv.
På långsidan av huset har jag en salig blandning av sorter. Några vissnar ner på vintern och därför är de lätta att övervintra. De kan stå mörkt, de andra behöver lysrörsljus för att må bra. Men jag har mitt "solarium" i källaren så det är inga problem.De vissnande sorterna är mindre, mer rikblommiga och lite svagare blå. Den sort som blommar mest hos mig har jag fått av Torprosen som i sin tur fått dem av sin mamma.
Då vi var på Madeira för några år sen hade jag flera plantor med mig hem. Jag köpte plantor på torget och då vi vandrade på en levada. En dag hyrde vi bil och åkte runt och tittade på egen hand. Då fick jag se massor av plantor som låg uppgrävda vid ett vägbygge. Vi befann oss i en skymd sväng och var ensamma. "Stopp" sa jag till min man och då jag står där och bökar för att få loss några plantor hör jag tassande steg och ett "Olá". En liten liten tandlös gubbe kommer promenerande och skrattar glatt åt min iver.
Man kan bli Agapanthus samlare och köpa särskilda sorter från England. Men så tokig har jag inte blivit ännu , jag tokar ju med annat.
hej fr. Koftan

onsdag 12 augusti 2009

Nya tag med Koftans Koftor

Nu har jag startat upp med några nya "Koftans koftor"En för ett litet barn, mjukt sockgarn i karamellig randning. Atelier Zitrons Trekking
Och så en av mitt hemspunna skogsmosse garn. "Har inte människan koftor så det räcker?" kanske ni undrar. (Det gör iallafall min man) "Nej då, absolut inte!" Och de här skall vara till något särskilt...........Som är spännande och kul. Jag berättar om det snart...........
hej fr. Koftan

tisdag 11 augusti 2009

En tur till Pilane

I helgen tog jag och klimpen en tur till Tjörn och besökte Pilane gravfält. Där anordnas för tredje året en skulpturutställning i det "stenkullriga" området.Solen sken och gräshopporna knirrade. Min man som inte är någon storkonsument av konst försökte hitta skulpturernas själ. Jag tror inte han lyckades helt.
Här är Ursula von Rydingvards grotta av naturidentisk kåda
Många gillade Laura Fords små bronsfigurer, den hemlösa grävlingen hade fått en hög med pengar av besökarna.
Jag är svag för bokstäver, Jaume Plensas skulptur slog an många strängar hos mig. I bakgrunden skymtas Kristinan Blystads Dröm.
Det var allt för idag, är snart tillbaka och då kanske jag berättar nåt kul.
hej fr. Koftan

söndag 9 augusti 2009

Sista dagen.

Idag är det sista dagen på min semster och sen är jag åter en medelålders tant i offentlig förvaltning. Det är inget fel på varken tanter eller offentlig förvaltning, men då är jag åter i fållan och det är ett år till nästa fria period. Det är ju inte dumt att ligga lite längre på morgonen, träffa släktingar och vänner och hinna tänka helt och hållet på egna grejer.
Sommarens "high lights" har varit resan till Jämtland, turen med familjen till Finland och svampturerna med min kära klimp, idag har vi plockat minst 5 liter kantareller.
För egen del har det varit ett stort AHA att plocka fram spinnrocken och komma ihåg hur det går till. Massor av nya idéer poppar upp när jag går ner i varv och Stickstämman var en verklig vitamininjektion som har fyllt på.
Idag har jag testat att färga ull i ugn. Jag körde en omgång i micron i en glasform och ett i vanliga ugnen med stekpåsar. Båda metoderna funkade fint men det kommer att bli den vanliga ugnen jag använder framöver tror jag. Ullen verkade må väldigt bra av stekpåsmetoden, ingen filtning alls och inget oljud från en brummande micro.
När jag färgat färdigt bar jag ut kärlen så de fick svalna i lugn och ro. Därefter försiktig tvätt i schampo och till sist använde jag mina kära tvättpåsar och centifugerade. Nu ska jag förädla färg metoden med att ha färdigblandad färglösning och bli mera strukturerad så jag får den färg jag vill ha.
Målet är att spinna grova entrådiga garner som är lite melerade. På bilden ser du garner spunna av flor som egentligen skulle bli "förfilt" att dekorera med vid tovning av dynor. Nu åker allt jag har med in i rocken och blir till garn.

Hålla ulldamerna i Jämtland, när blir ni klippta? Här behövs det ull, för nu är det roligt! Tycker Koftan.

fredag 7 augusti 2009

Växthus och snart färdig axelvärmare

Idag är det skuggan som gäller, sitter med växthuset som utsikt och är så nöjd och glad. Stickar de sista varven på en axelvärmare i Atelier Zitrons Noblesse 70%merino 30% silke (som jag köpte hos KarMa tidigare i somras). Garnet är turkosfärgat, har en så fin glans och färgen är försiktigt melerad som en vattenyta. Den blir nog bra.En av mina absoluta favoriter bland blommor är Agapanthus som också kallas Afrikas Blå lilja. Här är en vit, kolla in den goa humlan som ser ut att hoppa över till en blå. Mer Agapathus bilder kommer, här klickar kameran vilt.
Här är gurkorna jag sådde i mitten på maj, så här såg de ut den 23 maj. Det är ett sjå att vattna dem, de dricker massor men vi belönas med jättegoda gurkor.
Tomaterna har också sträckt på sig, jag har stege när jag ska binda upp dem och plocka "tjuvar". Särskilt god är sorten Sunstream och den stora lådan jag fick i födelsedagspresent ser liten ut mot de stora plantorna.
Med hej fr Koftan

onsdag 5 augusti 2009

Stickstämma. Vävstickning och ny mudd

På stickstämman (som jag kommer att berätta mera om) gick varje deltagare två korta och två långa kurser. På två av mina kurser var Bente Rönberg från Danmark lärare eller "håndarbeitslärer" som hon sa på sin härliga danska. En kurs hette "sticka med färg" och den långa "veavestrik" som också kallas slip-stich eller mosaikstickning. Bente har skrivit en bok om tekniken och från den fick vi provasticka olika mönstervarianter. Det här är våra samlade prover som vi gjorde under kursdagen. Det var en mycket trevlig dag med prat och utbyte av idéer. Vävstickning bygger på färgkontraster, så samma mönster får helt olika utseende vid olika färgval.
Här sitter vi och jobbar, längst ner i hörnet står Bente och ger goda råd.
Vävstickning är en mycket enkel mönstringsteknik som bygger på två kontrasterande färger som stickar man var för sig. Först två varv med bottenfärgen och så två varv med mönster färgen. När man stickar bottenvarven flyttar man bara mönstervarvets maskor och stickar endast bottenfärgen och så gör man tvärt om på mönstervarven. Sticka på landet har visat tekniken tidigare och eftersom man stickar fram och tillbaka med räta maskor blir det en fin lite knottrig yta på det stickade och baksidan blir tät och slät. Jag var tvungen att prova tekniken så fort jag kom hem! Det fick bli muddar! Köpte ett nystan Noro silk garden sock garn(färg 258) på stämman. Är inte helsåld på flammiga garner men gillar när de kombineras med enfärgat. Visjögarn har samma sträckning så det passade bra, till det använde jag sticka 3. Startade med att nysta Norogarnet i nya små nystan och kunde på så vis få till helt olika muddar ur samma nystan. Både karamellrosa och dramatiska chilitoner.
Nu återstår orangegrön och lilagulgrön. Får se vad jag använder som bottenfärg, det påverkar resultatet mycket.4 par muddar ur ett nystan blir inte så dumt.
hej fr. Koftan
ps. Maria Li i Sävar hör av dig till mig på mailen, så jag kan skicka din vinst. ds.